РУО – Плевен организира кръгла маса за наставничествотo в училищата

45 педагогически специалисти се включиха в инциаитивата

В приетия и действащ закон за предучилищното и училищно образование, един от акцентите е утвърждаването на наставничеството в системата на образованието. В различни поднормативни документи (Наредба № 12/ 01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти; Колективен трудов договор за системата на народната просвета от 19.06.2016 г.) това е конкретизирано, описани са възможностите – организационни и финансови.

В училища от област Плевен от няколко години се реализират наставнически програми в различна форма: между учители от едно училище, между директори. През учебната 2015/ 2016 година 4 училища от област Плевен се включиха в осъществяването на наставническа програма, организирана от ДИПКУ – гр. Стара Загора и реализирана за няколко административни области.

Отчитайки дейностите на учителите и ръководствата на училищата при реализиране на наставничество в училищата, както и актуалността на темата, Регионално управление на образованието – Плевен организира през уикенда кръгла маса на тема "Аспекти на наставничеството в контекста на Закона за предучилищно и училищно образование”. Тя се проведе в събота в актовата зала на ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров”, гр. Плевен.

Презентиране на дейности по наставничеството са направили ас. Маргарита Славова (ДИПКУ – гр. Стара Загора), учители от НУ „Единство” – гр. Плевен, учители от НУ „Христо Ботев” – гр. Левски, учители от ПГЕХТ „Проф. Ас. Златаров” – гр. Плевен, директорът на ОУ „Васил Левски” – гр. Белене. Общият брой участници в кръглата маса е бил 45 педагогически специалисти, от които 9 директори, 7 заместник – директори и учители от 21 училища в област Плевен.

Квалификацията е продължила в неделя като семинар, на който са представени и разисквани въпросите, свързани с прилагането на наставничеството в образователните институции.