Малък програмист от СУ "Иван Вазов" с грамота за отлично представяне на турнира "Джон Атанасов"

С много труд и постоянство Волен Анов жъне успех след успех

Преди броени дни бе проведен XVI Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов". Тази година домакин на състезанието беше град Шумен. В надпреварата взеха участие 222 ученици от IV до XII клас, от 16 области в страната. Сред тях бяха и възпитаниците на СУ "Иван Вазов" Волен Анов и Дениз Потурлиев, ученици от Vа клас, информират от плевенското училище.

Съгласно регламента на състезанието, участниците бяха разделени в 5 групи. В категория Е, която включваше ученици от IV и V клас, присъстваха 50 деца от 11 града. Сред тях бе и Волен, който е награден с грамота за отлично представяне с обща оценка  5,61.

Състезанието бе проведено в компютърните зали на Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович”, гр. Шумен. Председател на журито бе гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на Българска академия на науките, а членове бяха преподаватели във висши учебни заведения и учители от страната.

Освен отличен информатик, за никого няма да е изненада, че Волен е и много добър математик. Неговото име винаги се отличава сред наградените не само в математическите състезания, организирани от СУ "Иван Вазов", но и в много други национални надпревари. Успехите на вазовеца, както и интерсът му към числата се превръщат и в повод неговият преподавател, госпожа Мария Русева, да го покани да се присъедни към курса по информатика. С много труд и постоянство Волен успява да жъне успех след успех.

Ученикът споделя, че още не е сигурен дали ще превърне прогамирането в своя професия, но е убеден, че ще продължи да развива уменията си на компютъра.

Текст: Магдалена Минкова XIб