Взривът в Хитрино взе осма жертва

18-годишният младеж бил затрупан под отломките на гарата

Взривът в шуменското село Хитрино взе осма жертва. 

Момче от близкото село Тимарево е открито късно снощи. 18-годишният младеж е бил затрупан от отломките на гарата. Информацията съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов, който е част от организирания кризисен щаб в шуменското село. 

Сигналът е получен на телефон 112 за момче, което не се е прибрало у дома. Борисов съобщи още, че операцията по източването на цистерните с взривоопасни материали може да продължи до 10 дни. Той обясни, че се чакат два крана от Румъния, които да помагат с вдигането на празните цистерни и ще се работи денонощно. По думите му процесът е бавен и трябва много да се внимава, за да не постави в риск живота на спасителите и разчистващите. 

Борисов даде пример, че източването на една цистерна продължава приблизително три часа. Течеше газ сутринта да, преценихме, че може да го запушим и направихме възглавница от пяна. Там където имаше нагрети камъни ги покрихме с пяна и вода, за да не излезе искра иначе не може да се преточи пропилена, обясни още премиерът.

Направена е и организация за кризисното финансиране на засегнатите от трагедията. Борисов посочи, че след като получат данни от кмета на Хитрино, ще преведат парите на общината. 

"Да успокоят хората, че пари за нови къщи ще има. Да не се съмняват. От строителната камара предлагат 3 къщи да построят – може общината и полицейския участък да направят", каза Борисов с уверението, че никой няма да бъде оставен.

 

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО ЧЕТЕТЕ ТУК