Криминалисти на ОДМВР-Плевен предотвратиха опит за убийство

Разследването е проведено под ръководството на прокуратурата, задържан е 58-годишен мъж

Криминалисти на ОДМВР-Плевен предотвратиха опит за убийство, информират от пресцентъра на МВР. Подробности по реализацията оповестиха директорът на ОДМВР-Плевен старши комисар Красимир Начев, заместникът му старши комисар Петър Енчев, административният ръководител на Районна прокуратура – Плевен Владимир Николов и наблюдаващият прокурор по досъдебното производство Пламен Петков.

Наказателното производство е образувано непосредствено след постъпил сигнал в ОДМВР – Плевен през месец октомври 2016 година за подготовка за убийство от 58-годишен жител на село Къшин. В хода на разследването е установено, че мъжът е планирал убийството на майка си и на сестра си. След анализ на психичното състояние  на извършителя, оперативните служители са преценили заплахата като максимално сериозна, още повече, че в годините в полицията и в прокуратурата семейството е подавало множество жалби за вербални заплахи, отправяни към тях. По тези сигнали е вземано отношение – на нарушителя са връчвани многократно предупредителни протоколи. Оценявайки сложността на ситуацията, сформираните екипи от криминалисти започнали  работа, под ръководството на прокурор от Районната прокуратура, в хода на която били извършени множество процесуално-следствени действия. При претърсване в имота на 58-годишния били намерени два незаконно притежавани пистолета, единият от които - със заглушител. Незаконният арсенал бил още един знак за предприетата подготовка на извършителя. Същевременно изградения профил на мъжа също ясно доказвал съпричастността към заплахите – в биографията си той има две присъди за престъпления от общ характер. През 2009 г. срещу него е образувано досъдебно производство за изчезването на неговата приятелка. Тогава след възникнал скандал между двамата, мъжът я нападнал, нанесъл смъртоносните удари, после качил трупа в лек автомобил и го изхвърлил във водоем на територията на област Плевен. При извършените тогава огледи и претърсване на колата били установени следи от пренасяне на тялото, но независимо от организираните многократни издирвателни действия то не било открито - процесуална пречка за повдигане на обвинение за убийство. През месец октомври тези година е възникнал и друг личен мотив за извършване на престъпното деяние – мъжът се е чувствал ощетен от продаден наследствен недвижим имот в централната част на Плевен, от който не е получил пари. Семейството притежава и други имоти, от които 58-годишният очаквал подобен резултат.

Полицейските действия по задържането му имат силен превантивен ефект и положителен резултат – предотвратяване на тежко престъпление, предстоящо да бъде извършено до дни, подчертаха представителите на прокуратурата. Те уточниха, че през последните пет години това е единственото образувано досъдебно производство срещу известен извършител по тези тестове от наказателния кодекс – чл. 118 и чл. 339. Обвинителният акт ще бъде подготвен от Районна прокуратура и внесен в Районен съд – Плевен.