Обсъждат закриването на ОУ "Васил Левски" и ОУ "Никола Вапцаров" в Плевен

Старейшините решават съдбата на двете училища на 22 декември

Предложения за закриването на две училища в Плевен ще бъдат обсъждани на декемврийската сесия на Общинския съвет, насрочена за следващия четвъртък. Става дума за ОУ "Васил Левски" и ОУ "Никола Йонков Вапцаров". И двете предложения са с вносител кмета Георг Спартански. И при двете училища се касае за малък брой ученици и натрупани дългове.

Директорът на ОУ "Васил Левски" Таня Тонева обяви публично във Фейсбук, че е готова да даде стола си за това училището да остане. Тя е предложила вариант, при който ОУ "Васил Левски" и ОУ "Йордан Йовков" да продължат съвместно съществуването си. Родителите и учителския колектив пък са готови на протестни действия и стартират подписка.

"Нека да се каже колко са дълговете на училището все пак. И откога са? И защо са? И каква е тенденцията за брой ученици в това училище? И откъде в следващите години ще се вземат деца, като не се раждат? И че в следващите години в цяла България ще се закриват лавинообразно училища... Защото няма как да съществуват празни и няма как да се плащат заплати и издръжка на учители и училища без ученици... Кажете, как да съществува училище със 100 деца при стандарт за издръжка на 1 дете от около 1400 лв., т.е.с бюджет 140 000 лв. годишно за всичко!?!? И при многото десетки хиляди лева задължения? И с родители съм говорил, и със синдикати, и с РУО-Плевен, и на заседание на постоянната комисия към общинския съвет. А в крайна сметка решението за закриване, откриване или обединяване на училища ще се вземе на заседание на общинския съвет, той решава. Дискусията предстои, нищо не е решено. Хайде, нека изчакаме, да не манипулираме хората, които не са "в час" по темата. Но нека да кажете и за личния си интерес, ще е честно - ако училището се закрие, няма да сте директор, а ако се обедини с друго, нещата са различни, нали? Когато се каже А, нека да кажем и Б... Аз съм директен - по-добре неприятни истини, отколкото премълчани и преиначени факти или захаросани неистини...", написа Георг Спартански в заформилата се дискусия, уточнявайки, че вариантите за спасение са сливане, закриване или преместване. По думите му дефицитът на училището вече е вероятно 100 000 лева.

Каква ще е съдбата на ОУ "Васил Левски" и ОУ "Никола Йонков Вапцаров" ще стане ясно на 22 декември, когато старейшините се събират за сесията.