Празнично състезание под надслов “Коледа е!“ проведоха в СУ "Иван Вазов"

Малчуганите се запознаха с обредите и традициите, съпътстващи Бъдни вечер, Коледа и Нова година

С помощта на учителите си г-жа Росица Димитрова, г-жа Наталия Игнатова и г-жа Валя Дамянова, учениците от ПИГ „Д“, ПИГ „Е“ и ПИГ „Ж“ от СУ „Иван Вазов“ решиха да отбележат началото на предстоящите празници. Малчуганите с интерес се запознаха с обредите и традициите, съпътстващи Бъдни вечер, Коледа и Нова година, запознаха се как се отбелязват тези празници на други места по света, научиха легендата за първата коледна елха. Изработиха с голямо старание коледни картички и украси, нарисуваха весели картини. Истински и по детски се забавляваха и твориха, информират от училището.

За да покажат какво са научили за обредите и традициите в България, свързани с предстоящите празници, учениците се включиха в коледно състезание под надслов “Коледа е!". С интерес бяха пресъздадени обичаите, свързани с Бъдни вечер, коледуване и сурвакане. Учениците участваха във викторина, на която всеки провери знанията си, рисуваха коледни рисунки, пяха песни и представиха стихотворения.

В благородната надпревара между трите групи се изявиха всички ученици, като показаха какво са научили и знаят за българските празнични обичаи. За отличното си представяне всички групи получиха грамоти и се почерпиха за награда. Второкласниците единодушно решиха най-хубавите рисунки да бъдат подарени на децата от Подготвителната група.

Уникални и непознати другаде по света са българските обичаи, които увенчават изпращането на старата и идването на новата календарна година. Чрез стародавната вяра на българина в чудната сила на децата като носител на обновлението, здравето и добротата, учениците от ПИГ „Д“, ПИГ „Е“ и ПИГ „Ж“ от СУ „Иван Вазов“ от сърце честитят настъпващите празници и пожелават на всички здраве и благоденствие!