Приеха наредба за финансово подпомагане на спортните клубове в Плевен

"Смятам, че решаваме един дългогодишен проблем", коментира Мартин Митев

Предложението за наредба за финансово подпомагане на спортните клубове на територията на Община Плевен бе прието на проведената декемврийска сесия. Съветниците разгледаха две предложения в тази връзка - едното с вносител общинският съветник Йордан Грижов и второто с вносител кметът Георг Спартански. В проектите бяха посочени основните изисквания, ред и критерии за финансиране на спортните клубове на територията на Общината.

Причини, които наложиха приемането на такава наредба, са дългогодишни спорове между спортните клубове и организации за начина на финансиране и разпределението на средствата; създаване на ясни правила за финансиране на всички спортни клубове на територията на Община Плевен; предотвратяване на злоупотреби и постигане на максимална прозрачност при изразходване на средствата.

"Мога да поздравя колегите от ПК по „Младежки дейности, спорт и туризъм“. Положиха максимални усилия и проведоха две заседания, които бяха по-дълги от сесията ни вчера. Успяха да вземат от проектите най-доброто и да го обединят. Наредбата беше приета с много дребни добавки и преработки в самото заседание. Когато се абстрахираме от дребеното политиканстване, нещата се случват", посочи председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев.

"Ще видим ефекта още през март месец, но смятам, че решаваме един дългогодишен проблем", допълни Митев. Той дебело подчерта, че общината няма задължение да финансира клубове и го прави на добра воля. Приоритет е помощта насочена към подпомагане на ДЮШ и децата на Плевен. "Ние реглемантираме реда, по който ще подпомагаме спортните клубове на база постигнати резултати, които са измерими. Това е един математически модел в края на краищата", отбеляза Мартин Митев.