Михаил Христов: Аз съм човек, който поема рискове и не го е страх да играе руска рулетка

Не присъствах на олимпийските игри в Рио и затова реших, че е време за промяна, сподели параолимпиецът от Плевен

Михаил Христов е двукратен световен шампион в скока на дължина за хора с увреждания. Преди няколко седмици обаче той обяви, че сменя леката атлетика с таекуондо.

"Тренирам лека атлетика от 2009 г. Доста дадох на България като резултати и медали. Причината да сменя спорта - бях в застой. Не присъствах на олимпийските игри в Рио и затова реших, че е време за промяна", каза плевенчанинът в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

"Не участвах в Бразилия, защото изпратиха прекалено малко квоти за България и трябваше да се избира между мен и друг състезател. Това ме мотивира да сменя спорта. Ако бях отишъл в Рио щях да продължа с леката атлетика, а сега съм в ново поприще".

"Мишо има нужната подготовка, просто трябва да научи правилата на играта. Трябва да приспособи своята техника, да види кои са най-важните елементи, които ще му дадат предимство и да върви напред", каза председателят на федерацията по таекуондо Слави Бинев.

"Хората действаме на духа по един единствен начин - през физиката. Смятам, че той тренира своя дух два пъти по-могъщо от нас, тъй като ние имаме възможността да ползваме много повече от себе си. На това се дължи силната му мотивираност да се справи в нещо, което е абсолютно различно от това, което е правил до момента. В обществото имаме нужда от силни хора, които да се изправят срещу всичките проблеми. Мишо е символ на това в момента", допълни Бинев.

Съвсем скоро на Христов му предстои и първи двубой в таекундото: "Аз съм човек, който поема рискове и не го е страх да играе руска рулетка. Човек никога не е достатъчно подготвен, но важното е да опита. Отивам с нагласата да покажа какво мога и на какво съм способен. Не отивам за победа, а за едно ново начало", завърши Михаил.