Климатологът Георги Рачев: Метеорологичната обстановка в страната е уникална

Това може да се усети веднъж на 30 години, а с този вятър усещането на студ просто е феноменално

Климатологът Георги Рачев определи метеорологичната обстановка в страната като "уникална". В студиото на "Денят започва" по БНТ, той обясни, че причината за това е продължителността на студа.

"Тази обстановка е уникална поне за един период от 30 години, поради простата причина, че е ужасно дълга. В София отрицателните температури, ледените температури ще се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден максималната да е -2 или -3 градуса. Ние имахме максимална температура -11,5 градуса. В София имаме повече от 60 часа, в които температурата не се качвала над -10 градуса. Това за нашия климат не е често срещано явление. Това може да се усети веднъж на 30 години, а с този вятър усещането на студ просто е феноменално, обясни Георги Рачев".

Вятърът в Североизточна България ще стихне, но след това идва нов циклон, а в Източна България и Родопите се очакват нови снеговалежи. "При 20 см. сняг всичко се струпва на едно място и пътят е непроходим, докато не стихне вятъра. Вятъра сега в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в Източното Средиземноморие. В Източна България и в Родопите ще има нова порция снеговалежи от утре сутринта и сряда. В планините има страшно много сняг. Чака ни един, после още един циклон. Това са валежи във високата планина, които ще натрупат сериозна снежна покривка. Този сняг ще се задържи особено във високата планина и до Великден. Ще се карат ски", коментира климатологът.

Не се очаква да става по-студено. В четвъртък се очакват положителни температури, а в Южна България ще преминат нула градуса в сряда. В неделя ще има ново застудяване, но по-меко от сегашното. "До края на месец януари се очаква средиземноморски циклон, след което ще има един промеждутък от около седмица, в който над нашите географски ширини синоптичната обстановка ще бъде по-спокойна. Няма да има обилни снеговалежи, но определено януари месец върви към студен", прогнозира  Георги Рачев.



Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия