По-строгите мерки на пътя идват и заради убиеца Хюриет Сюлейманов

Настимир Ананиев посочи, че за формиране на санкциите по закона са взети под внимание и подобни тежки прецеденти

Наложихме тези по-строги мерки в закона, които влязоха в сила от 21 януари, за да се намалят жертвите по пътищата. Само да първия ден на действието на закона са свалени номерата на 30 автомобила за каране без книжка, употреба на алкохол и в един случай - за отказ от тестване.

Това каза в студиото на БТВ Настимир Ананиев от Реформаторския блок, председател на Транспортната комисия в Народното събрание.

Санкциите вече са по-строги за шофьорите, карали с алкохол над 0,5 промила или употребили упойващи вещества, за превишена скорост, за каране без книжка или в насрещното движение, за отказ от проверка с техническо средство или даване на кръв за проба, както и за т.нар. джигити, които правят гонки по пътищата. Ще се свалят номерата на автомобилите за такива нарушения още на пътя, каза Ананиев. За нарушителите с 40 км/ час на скоростта над допустимото глобата в градски условия става 400 лева, а за над 50 км/ час превишение глобата става 700 лева за в града и 600 лева за нарушение извън града, обясни той.

За последните 20 години най-много жертви има в периода 2006 – 2008 г., след което жертвите намаляват, според официалната статистика на МВР, предоставена на Транспортната комисия в Парламента, каза Ананиев. През 2012-2013 година съдът отмени заснемането на пътя и в продължение на една година жертвите се покачиха, каза още Ананиев.

Сега, с промените в Закона за движение по пътищата, мерките стават по-строги и ще са ефективни. Наказанията са тежки - това е целта, за да спрем войната по пътищата, подчерта Ананиев. Той даде пример с убиеца на тримата млади плевенчани до Луковит, който е шофирал без книжка и има 91 регистрирани нарушения, след които избяга в чужбина и се наложи да бъде върнат от органите на реда, като Ананиев посочи, че за формиране на санкциите по закона са взети под внимание и подобни тежки прецеденти.