Прогнозират средна заплата над 1000 лв. у нас през 2017 г.

Прогнозата е на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Средната работна заплата у нас тази година ще надхвърли 1000 лв. Прогнозата е на Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщи bTV. Според последните данни на националната статистика средната работна заплата в страната е 954 лв.

В отделни райони на страната като столицата дори в момента средното възнаграждение надхвърля 1000 лв., но в други – като Видин, Кюстендил и Благоевград например, то е в пъти по-малко.

В отделните сектори на икономиката възнагражденията също нарастват неравномерно. Според Асоциацията на индустриалния капитал по-значително увеличение на доходите се очаква в машиностроенето, туризма и ИТ сектора.

Според работодателските организации средната работна заплата ще расте заради очаквания ръст на икономиката, износа и потреблението. Дефицитът на кадри в някои предприятия също ще тласка възнагражденията нагоре. С

поред икономистите заплатите може и да не скочат с много. Причината е, че нестабилната икономическа обстановка може да направи бизнеса предпазлив по отношение на възнагражденията. А ако все пак средното заплащане стигне 1000 лв., то ще е факт за малка част от работещите.

В районите с лоша инфраструктура, малко инвестиции и свито потребление, увеличението няма да се случи скоро, прогнозират икономистите. В момента според данните от статистиката средната работна заплата в частния сектор остава по-ниска отколкото в обществения.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"