Затворници от Белене ще произвеждат млечни продукти по световни стандарти на остров Персин

Това информираха от пресцентъра на Министерството на правосъдието

До края на годината ще бъде изградено млекопреработващо предприятие на остров Персин, в което лишени от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти. Това информираха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Изграждането на мандрата става възможно след като Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. подписа договор с Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.2. "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4. "Инвестиции в материални активи" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Срокът на договора е 3 години, а общата стойност на проекта е 3 366 251,12 лв., в т. ч. безвъзмездна финансова помощ в размер на 50 % и включва разходи за подготовката на бизнес план и разработка на съпътстващите проекти по всички части на съоръжението, разходи за строителство, оборудване и обзавеждане, пускане в експлоатация и др. Капацитетът на предприятието, което ще заработи през 2018 г., е преработка на 720 тона сурово краве мляко годишно, с тенденция за нарастване.

Стопанството на дунавския остров Персин ще е със затворен цикъл – от отглеждането на животни до готови конкурентноспособни млечни продукти. Това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода.

Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив, затворници произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене, предстои и въвеждане на технологична линия за кашкавал. Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.