Започна Международното изложение "Пчеларство - Плевен 2017"

Пчелари от цялата страна и техни колеги от Европа и Азия ще представят своите продукти в следващите дни

Пчелари от цялата страна и техни колеги от Европа и Азия ще представят своите продукти в следващите дни в Плевен. Официално, в присъствието на редица гости, днес в Търговски център “Плевен” бе открито Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2017”, съобщават от пресцентъра на ОбС-Плевен. Форумът се организира за 15-и път от „Партнерс експо” ООД и Областния пчеларски съюз, със съдействието на браншовите пчеларски организации, под патронажа на Министерството на земеделието и храните и бластния управител на Плевен Ралица Добрева.

Изложението бе открито от зам.-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков, като сред гостите на церемонията бе и Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев.

По традиция всяка година изложението се провежда в дните около празника на българските пчелари - 10 февруари, Св. Харалампий. В „Пчеларство - Плевен 2017” участват близо 170 фирми, пчелари и организации, обявиха организаторите. В рамките на проявата в следващите четири дни посетители и гости имат възможност да видят, договорят и закупят продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша. На изложбената площ са представени и последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати и др.

По традиция изложението има и съпътстваща програма, която включва презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, с посещение и на образцови пчелини. Тази година лектори от Германия, Италия, Австрия, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и България ще представят пред българските пчелари и гости новости и тенденциите в бранша. Изложението ще бъде посетено и от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Хърватия, Гърция, Македония, Кипър, Турция. В рамките на изложението ще се проведе и Международна асамблея на Балканската федерация на пчеларските съюзи.

Международното изложение „Пчеларство – Плевен 2017” ще завърши с традиционно връчване на Голямата награда на Партнерс експо, осигурена от Областна администрация - Плевен - плакет „Крило на успеха” за „Новаторство в пчеларството“. Ще бъдат присъдени призове и в няколко различни категории - за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, най-проспериращ млад пчелар за 2016 година.