Имаме шанс за две олимпийски квоти за Токио 2020

Предстоящото Европейско първенство е много важно, защото това поколение ще се намеси в разпределението на медалите на всички големи форуми

От петък до неделя тази седмица в столичната зала “Арена Армеец” 1200 състезатели от 50 държави ще спорят за разпределението на медалите на Европейското първенство по карате за кадети, младежи и девойки до 21 г. България ще бъде представена от 28 състезатели. Входът е свободен.

Официалното откриване ще е в събота от 16 ч в присъствието на президента на Световната и Европейската федерация Антонио Еспинос, министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и заместник-председателя на БОК Йорданка Благоева. В дните на Европейското първенство в София ще заседава и Изпълнителният комитет на Световната федерация, за да определи олимпийските категории, правилника за трупане на точки в турнирите, както и да обсъди всички останали детайли, свързани с олимпийския дебют на карате спорта в Токио през 2020 г. 

"Предстоящото Европейско първенство е много важно, защото това поколение ще се намеси в разпределението на медалите на всички големи форуми, вкл. и на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.", сподели днес в Пресклуб “България” президентът на БНФ Карате доц. д-р Алексей Петров. "Гарантирам, че след 2-3 години ще имаме големи шампиони", допълни старши треньорът на националния отбор Роксанда Атанасов. Тя пристига на работа у нас от Сърбия преди 2 години, след като е приела поканата от страна на родната федерация. Специалистката с умиление си спомня за първите дни и първите думи, които е научила на български език, който днес говори напълно разбираемо. Тя изрази възхищение от генералния спонсор на федерацията "Лев Инс" за осигурените лагери с отлични условия за подготовка на националните отбори. 

Наставничката е убедена, че поне един-двама състезатели ще завоюват квоти за Олимпиадата в японската столица. Александра Стублева и Стефан Петков са най-силните заявки за това постижение. В края на януари т. г. двамата записаха по 3 победи в Париж на първия турнир в Премиер лигата, като само в категорията на Стефан /75 кг/ са се конкурирали 140 каратеки. БНФ Карате инвестира свои средства в развитието на двамата талантливи състезатели много преди бойното изкуство да бъде прието в олимпийското семейство, каза Алексей Петров. Той благодари за подкрепата на бившия министър на спорта Красен Кралев, който е одобрил допълнително финансиране на карате по програмата за олимпийска подготовка.

Олимпийските квалификации ще започнат от 1 януари 2018 г., но тази година е подготвителна и е много важна, подчерта Роксанда Атанасов. В средата на ноември в Джакарта, Индонезия ще се състои световното първенство за кадети, младежи и девойки до 21 г., а в края на октомври в Линц, Австрия ще бъде за мъже и жени.