Спортните клубове в Плевен недоволни от общинската администрация, искат кадрови промени

Внесена е подписка с над 400 подписа при кмета с искане за възстановяване на комуникацията в областта на спорта

Треньори и дейци в сферата на спорта от около 20 клуба в Плевен изразиха недоволство от липсата на разбиране и подкрепа от страна на общинската администрация в областта на спорта. Внесена е подписка с над 400 подписа при кмета Георг Спартански с искане за възстановяване на комуникацията в областта на спорта и за среща с него.

Милена Кирниколова, старши треньор в Карате клуб "Спартак"-Плевен" разказа подробно за проблемите на пресконференция в пресклуба на БТА.

"В момента началник отдел е г-жа Таня Митранова. Тя e от дълги години, но не виждаме никакъв резултат от нейната работа. Няма синхрон между действията на клубовете и нейните цели като експерт по спорт, като човек, който трябва да дава визия за развитието на спорта в нашия град. Друг проблем - наредбите, които се пишат от лица, които не са запознати със спортната дейност и не са съгласувани със съответните спортове. Има големи несъответствия. В Плевен има огромна дискриминация на спортовете, най-вече по отношение на футбола и баскетбола. Особено с прилагането на новата наредба, която ги извади като приоритетни спортове. Смятаме, че тези спортове не превъзхождат с нищо останалите спортове на територията на нашата община. Там включително има участие на хора, които са част от общинската администрация и те взимат дейно участие в тези два клуба - визирам г-н Кюлджийски, който е свързан с футбола, и г-н Цецо Антов в баскетбола. Единият е зам.-кмет, другият е председател на спортната комисия. Това е открита форма на конфликт на интереси", обобщи Кирниколова.

На няколко пъти е отправена молба към г-жа Митранова да осъщестява контакт със спортните клубове по някакъв начин. Такъв контакт няма. "Не съм получила нито един имейл от нейно име в качеството й на началник на отдел, нито да ме уведомят, че има вече наредба, която е актуална, нито да ме уведомят, че има срок, в който може да внесем предложения по промените в тази наредба. Бяхме държани настрани и нямахме достъп до тази информация", допълни Кирниколова. "Не знам какво включва доброто администриране на спорта в този град, но първото нещо е контакта и достъпа до информация", коментира Кирниколова. По-късно получила проектите за наредбата, както и единен вариант, но без възможност да предложат своите възгледи.

"Миналата година са били финансирани 30 клуба, за тази година не мога да ви кажа колко ще са. С тази наредба клубовете без ДЮШ няма да получат финансиране. В моя клуб как да има ДЮШ? Автомобилизъм? Той трябва да има поне 18 години, за да има шофьорска книжка и да кара. Моят клуб няма да кандидатства заради този член 5-ти", коментира Ивайло Пондев - председател на автомобилен клуб "АКСК-Плевен Рейсинг Тим".

Изпратено е писмо с 18 точки до кмета Георг Спартански 10 дни преди крайния срок с молба да се направи среща с клубовете, за да се синхронизират тези несъответствия и да се изчистят проблемите. Отговор така и не се получил, разказа Милена Кирниколова. Тя уточни, че се касае за предотвратяването на некоректно разпределение на средствата. "Нека да са коректни правилата. Кажете ми само една причина общинският футболен клуб да е общински, да е изваден от цифрата на общите клубове, да ползва безплатно общинската база и сега да им бъдат преведени 100 хиляди лева. По каква причина тази дискриминация съществува?"

Мариана Козова от художествената гимнастика изтъкна, че са наясно относно това, че общината прави финансирането чисто доброволно, а клубовете се финансират по няколко начина - от членски внос и проекти. Трябва да се плаща на треньори и да се осигури необходимата екипировка, посочи тя. "Хубаво е, когато имаме представител на града на голям световен форум. Невяна Владинова започна при нас, 3-4 години тренира. Хубаво е да се снимаме с нея, когато е тук и да се радваме с нея, и в следващия момент в тази наредба пише: "Максималният коефициент за спортни клубове, развиващи спорта само в един пол, е 1,15. Становището съм го написала и съм го дала в спортната комисия. Ние нямаме от другия пол, може би трябва да взмем и момче в художествената гимнастика. Не ми отговориха нищо. Но тези неща могат да се решат", смята Козова.

"Mежду нас няма добър тон на комуникация. Нас никой не ни слуша. Ние можем да бъдем консултанти, те трябва да се съветват с нас за естеството на спортовете. Искаме промяна в кадрите на общинска администрация, които вече повече от 15 години не работят компетентно по проблемите на спорта. Оттам тръгва всичко. Искаме промяна в кадровия състав. Не можем да искаме оставки, искаме г-н Спартански да си погледне администрацията. Молим го да обърне внимание на кадрите, назначени там. Тази администрация няма компетенцията, няма волята и желанието да работи конструктивно с клубовете, да предложи концепция за развитие на спорта в Община Плевен", каза още Кирниколова.

Галя Паралийска, участник на олимпиада и двукратен балкански шампион по гимнастика, се изказа най-емоционално по време на пресконференцията: "Мога да ви кажа за толкова години колко пъти съм се срещнала с г-жа Таня Митранова и колко пъти тя е дошла в моята зала. Каня всички общински съветници в комисията по спорт да влязат в моята зала, да стоят заедно с мен на тренировка, и тогава да ми дават парите. Аз не искам пари! Искам условия, искам комуникация! Не сме се събрали само за пари. Навремето даваха пари на база резултати. Как да ги дам тези резултати при 0 градуса температура? Тези хора стига са стояли в тази топла стаичка, а да отидат в залите, да разговарят с треньори и деца", заяви Паралийска.