Русалин Русалинов: Вярвам, че Ивет Горанова ще спечели медал от Олимпиадата в Токио през 2020 г.

Шампионското татами, на което златната Ивет завоюва европейската титла, вече е в Плевен

Както вече писахме, плевенчанката Ивет Горанова грабна златото от 44-то Европейско първенство по карате за кадети, младежи и девойки до 21 години, което се проведе в София. След отлична игра срещу швейцарката Силвия Хърт, възпитаничката на Спортното училище и КБИ "Петромакс" заслужено триумфира в дисциплина кумите, категория до 53 кг. По пътя към финала Ивет се справи със съпернички от Косово, Полша, Холандия и Франция.

Президентът на КБИ "Петромакс" - Плевен сенсей Русалин Русалинов, който е и вицепрезидент БНФК, сподели на пресконференция в пресклуба на БТА, че е много доволен от участието на Ивет и другите две възпитанички на клуба Габриела Горанова и Виктория Росева.

"Искаме да споделим нашата радост и гордост. Тази титла е наистина много престижна", каза Русалинов, отбелязвайки, че изминалото европейско бе олимпийското карате. "От тази година карате до е олимпийски спорт и през 2020 г. ние ще дебютираме. Вярвам, че Ивет ще участва в Токио 2020 г. и ще спечели медал", каза Русалинов, допълвайки, че на Игрите ще участват 80 каратисти и битката за тези места ще е много сериозна.

Олимпийският път ще е труден, но той отдавна е поставен за цел пред екипа на Ивет. Президентът на федерацията Алексей Петров вече е дал уверение, че ще помага финансово с подготовката на Ивет, разкри Русалинов.

"Беше доста трудно. От две години се готвим за това състезание. Имах и контузия, почти се бях отчаяла. Водех отделна тренировка от националния отбор заедно с моя треньор Ангел Ленков. Казах си, че няма какво да загубя, мога само да спечеля. Това беше най-спокойното ми състезание. Това, че беше в България, още повече ме мотивираше, че трябва да се представим добре и да вземем златните медали. Сега целта ни е да вземем квоти за Токио, да участваме. 2018 г. и 2019. г има квалификационни турнири, на които трябва да трупаме точки", сподели 16-годишната Ивет. Следващото сериозно изпитание пред нея ще е световното първенство в Тенерифе през есента.

"Емоциите бяха много силни, преживяването - незабравимо. Всички бяхме едно цяло и мечтите ни обединяваха и водеха напред. Много сме удоволетворени от представянето на целия български отбор", коментира и персоналният треньор Ангел Ленков, който през деня изпълнявал работата си на полицай, а вечер ходел в залата, за да тренира с Ивет.

Директорът на спортното училище Пламен Георгиев изказа благодарност към Русалин Русалинов, споделяйки, че за първенството в София е бил осигурен автобус за ученици, както и са били поети разходите на родители около нощуване в столицата, за да могат да са близко до децата.