Паметникът на Емил Димитров ще е в сърцето на родния му Плевен

С национален конкурс ще бъде избран проектът за монумент на естрадната звезда

Паметникът на незабравимия изпълнител и композитор Емил Димитров ще бъде поставен в зелената площ до Големия фонтан в самото „сърце” на родния му Плевен. Предложението за мястото, както и идеята за паметника са на кмета Георг Спартански, информират от местната управа. Това е естествена централна среда с най- голям поток от хора, кореспондираща изцяло със законите на изкуството и отговаряща по достойнство на почитта към именития ни съгражданин, са мотивите на кмета. С гласовете на 36 общински съветници беше подкрепено предложението на г-н Спартански, един гласува „против”, нямаше въздържали се.

Близо 35 хил. лв. са набрани по дарителската сметката на Община Плевен, разкрита за набиране на средства за изграждане на паметника на Емил Димитров. Дарителската акция стартира през пролетта на 2016 г. При обявяването й кметът на Общината Георг Спартански съобщи, че идеята е не да се съберат по-сериозни суми само от няколко големи фирми, а с макар и по-скромни средства да се включат максимален брой предприятия, организации и граждани – така всички ще бъдат съпричастни към начинанието. „Време е по достойнство да отдадем своята почит към именития ни съгражданин след премахването на барелефа на певеца пред читалище „Съгласие”, който не се ползваше с одобрение”, подчерта кметът. Към момента единственият мемориален знак в родния град на световната естрадна звезда е барелефът на родната му къща на улицата, която носи неговото име.

В рамките на дарителската акция бяха организирани благотворителна изложба с участието на художници от Плевен и цялата страна и концерт, в който безвъзмездно се включиха Даниел Цочев, Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Люси Дяковска, Драгомир Драганов, диригентът Левон Манукян и младият пианист Гого Милтиядов. С двуседмична кампания, предшестваща Коледния благотворителен бал на „Ротари клуб Плевен Центрум”, както и на самия бал, бяха събрани още 15 хил. лв. за изграждането на паметника. 925 гилзи дари Министерство на отбраната за паметен знак на световноизвестния певец след отправена молба от кмета Спартански до военния министър. Балансовата стойност на дарението е 15 хил. лв., а извлеченият от 122-милиметровите гилзи месинг ще е достатъчен за направата на паметника. Плевенска компания за цифрова телевизия и интернет пък финансира превоза от военен склад в поделение край Стара Загора до Плевен на гилзите от артилерийски снаряди.

С национален конкурс ще бъде избран проектът за паметник на естрадната звезда Емил Димитров в родния му Плевен.