Работилница за мартенички си направиха в СУ "Иван Вазов"

Малчуганите научиха интересни истории, свързани с традициите на този ден

Един от най-любимите празници на малки и големи е посрещането на Баба Марта. Затова учениците от III „в” клас с кл.р-л Татяна Събкова посетиха учениците от I „в” клас с кл. р-л Лидия Коцева, за да им разкажат интересни истории, свързани с традициите на този ден и да им помогнат да си изработят мартеници, информират от СУ "Иван Азов".

Урокът започна с третокласничката Ивайла Лозанова, която разказа на малките ученици легендата за произхода на мартеницата.

Също така големите ученици показаха на по-малките кои са най-популярните мартеници и как се изработват. Наблегнаха на това, че мартеницата се изработва от вълнени конци, основно в бяло и червено, които задължително се усукват наляво: Белият цвят символизира чистотата, невинността и новото начало, радостта и красотата. Червеният цвят символизира огъня, изгряващото и залязващото слънце, победата и живота. Според стари български традиции и обичаи, тя включва и различни символи, като черупки от охлюви за здраве и сила, мъниста против уроки и паричка за благополучие.

Елизабет Атанасова от III „в” клас им рецитира стихотворение за „Първи март” с което създаде весело настроение в часа.

С помощта на третокласниците, малките ученици изработиха много красиви и интересни мартеници, с които ще закичат своите близки за здраве и сила. В края на урока малчуганите получиха от третокласниците по една ръчно изработена мартеница, с която им пожелаха здраве, щастие и много весели игри. Първокласниците обещаха, че догодина и те ще им изработят мартеници и отново ще посрещнат с тях Баба Марта.

Така заредени с впечатления и хубави емоции, часът неусетно се изниза и двата класа си обещаха скоро отново да се съберат и да творят заедно.

Учениците от I „в” и III „в” клас пожелават на всички родители и учители „Бели небесни мечти, червени блестящи лъчи, пролетно слънце изгрява – ново начало Ви обещава…