Емануил Паташев за случая "Белене": Може би не е модерно да си добър

Отец Паоло е много по-голям българин от много от българите, каза представителят на „Каритас”

"Българинът живее под диктата на улицата през последните години. Гласът на улицата диктува всичко, добрите неща остават под масата. Може би не е модерно да си добър". Това обяви в предаването "120 минути" по bTV Емануил Паташев от "Каритас" по повод изгонените от Белене бежанци.

"Каритас" е благотворителната организация на католическата църква, в България е от 25 години. От 25 години помагаме на български граждани, преди година и половина решихме да помогнем и на бежанците, които искат да останат да живеят в България.

Друг проблем е малкият град – каквито са и Белене, и Елин Пелин, където всички се познават, смята Паташев.

"Това семейство пожела да дойде в България, то беше в Гърция, оттам бе релокирано. Държавната агенция за бежанците направи необходимите проверки, издаде му необходимия статут и то отиде само за да се запознае с Белене. Три дена им трябваха, за да разберат, че искат там да продължат живота си. И католическата общност, и беленчани, всички сме тъжни, че не можахме да им протегнем ръка. Мъжът е агроном, искаше да се занимава със земеделие. Момчето и момичето искаха да продължат образованието си", разказа Паташев. Tова семейство си тръгна, защото всеки ден щеше да бъде сочено с пръст, допълни той.

За оттеглянето на отец Паоло Кортези от Белене той каза, че това е по настояване на неговите началници във Ватикана. "Той ни даде поредния добър пример. Добрият пример е в послушанието. Неговите началници му казаха: "Ела при нас, събери сили, и отново ще помагаме на хората по друг начин". Той е много по-голям българин от много от българите", сподели Паташев.

"Каритас" ще продължи да помага и на Белене, и на бежанците в България, категоричен е представителят на организацията.