В СУ "Иван Вазов" - Плевен се запознаха с космическите технологии и науки

Над 50 ученика слушаха с интерес лекцията на "Космос за България"

От "Космос за България" (Space4BG), проект на Сдружение с нестопанска цел "Циолковски",  посетиха "СУ "Иван Вазов" в Плевен, където изнесоха лекция за космическите технологии и науки пред ученици от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас.

"Присъстваха над 50 ученика и с удоволствие открихме, че много от тях се интересуват от Космоса. Някои дори ни изненадаха със знанията си, отговаряйки на въпросите ни по време на презентацията", информираха от сдружението.

"До края на лекцията, учениците вече знаеха на какви системи се разделя един космически апарат и как се строят и тестват сателитите преди да летят в Космоса. Освен това разбраха защо не падат обратно на Земята и колко бързо трябва да се движат, за да са в стабилна орбита.

Разгледахме много приложения и смятаме, че всички ученици са убедени, че модерният ни живот е силно зависим от сателитите!", допълват от "Космос за България".

Много от учениците се интересуваха от научните и изследователски мисии на Европейската Космическа Агенция, а на края на лекцията гостите отговориха на различните им въпроси. Особен беше и интересът към астронавтите и техния живот и храна в Космоса.

На 17-ти март от "Космос за България" ще посетят и езиковата гимназия в Плевен.