Започна лагерен сбор по водолазна подготовка в 55-ти инженерен полк - Белене

Подготовката се провежда в изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2017 г.” и ще продължи до 17 март

На 13 март в 55-ти инженерен полк, с командир полковник Росен Арабаджиев, започна сбор по водолазна поготовка с военнослужещите, назначени на водолазни длъжности в Сухопътните войски.

Подготовката се провежда в изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2017 г.” и ще продължи до 17 март. В нея ще вземат участие военнослужещи от 55-ти инженерен полк, военни формирования 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 - 9 – Варна, които ще затвърждават своите умения с водолазни спускания в река Дунав.

Подготовката и провеждането на лагерния сбор по водолазна подготовка се осъществява под непосредственото ръководството на капитан Даниел Маринов, а ръководители на водолазните спускания са старши лейтенант Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев от състава на полка.

В хода на занятията военнослужещите ще отработват въпроси за повишаване и поддържане на водолазните умения, съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение.

Занятията са насочени към оттрениране на начини и способи за разузнаване наличието на заграждения и препятствия на водни прегради, практически действия по търсене и изваждане на снаряди, авиобомби и други видове боеприпаси – тяхното разузнаване, обозначение и извличане на брега при строго спазване на мерките за безопасност.

В края на лагерния сбор по водолазна подготовка ще се проведе комплексно занятие с водолазите на тема „Подводни инженерни работи”, съобщиха от "Сухопътни войски".