Цачева в Опанец: Всеки, който се изправи и каже конкретно число за размер на пенсията, не говори истината

Временното правителство има за задача да организира честни избори, вместо това виждате с какво се занимават – кадруват

Всеки, който се изправи и каже конкретно число за размер на пенсията не говори истината. Това каза Цецка Цачева, кандидат за народен представител и втора в листата на ПП ГЕРБ в 15-ти МИР Плевен, по време на среща с жители на с. Опанец, предаде "Фокус".

"Кабинетът "Борисов" успя от 1 януари тази година да направи минималната работна заплата 460 лв. При разчетите, които са направени с оглед ръста на икономиката – България е трета между всички 27 държави членки на ЕС по ръст на икономиката за 2016 г. Това означава много, когато държим сметка за това как заварихме бюджета на държавата с дефицит 5% след управлението на Пламен Орешарски, милиардите, които трябваше да се платят двете "Марици", за двата реактора на "Белене" и 3,7 млрд. за КТБ“, заяви Цачева и припомни, че въпреки тези плащания в хазната са се събрали повече приходи от предотвратявания на контрабандни схеми, от избягване на задължения за плащания на акцизи. По думите й всичко това може да се случи, когато държавата е на мястото си.

"Не говорим само за икономически растеж. Обърнати сме с поглед към възрастните хора. Въпросът с пенсиите. Приятели, пенсиите не са заплата, възнаграждения. Пенсията се получава в зависимост от това колко години стаж има и как се е осигурявал на работа въпросният гражданин, в някои случаи и от това дали работодателят е внасял съответните осигуровки“, обясни тя. "Пенсиите в България са ниски. Безспорен факт, няма да чуете някой, който да каже – нивото на пенсии е добро. Но без да има заетост, без да растат заплатите, за да може да влизат повече данъци, да се очисляват повече вноски, няма как Държавното обществено осигуряване да даде такъв ръст на пенсиите, за какъвто някои от нашите опоненти или приятели говорят. Всеки, който се изправи пред вас и ви каже конкретно число за размер на пенсията няма да кажа, че лъже, а че говори неистина“, коментира Цецка Цачева. Тя поясни, че не може да се определи едно точно число за пенсиите, защото не се знае дали ще се спази ръстът в икономическия растеж, който зависи от много неща.

"Винаги, когато има политическа криза, предсрочни избори, икономическият живот в държавата позамира, никой не работи. Временното правителство има за задача да организира честни избори, вместо това виждате с какво се занимават – кадруват. Остава малко време до 26 март“, заяви тя.

Цачева каза още, че трябва да се гласува с разум. "Знам, че е много приятно, когато се изправи някой и говори красиви неща - гали ухото, примамливо е. Ние от ГЕРБ никога не сме заставали пред вас, за да даваме обещания, които не могат да бъдат изпълнени. Знаем, че отново ще бъде сред вас и за да се гледаме открито в очите, както правим сега. Затова трябва да ви предлагаме само реалните и възможните неща за България. Заради това знаем и можем, натрупахме управленски опит. Знаем къде се забавихме, къде не успяхме, къде трябва да се поправим. Отчели сме грешките си, който не работи той не греши“, уточни тя.

"Имаме самочувствието да бъде отново пред вас и да поискаме отново доверието ви, както сте ни го давали досега, за да можем да се поздравим с една убедителна победа. Сигурни сме, че ще бъдем първа политическа сила, но само това не е достатъчно. Трябва да имаме такъв резултат, който да направи възможно създаването на правителство на ГЕРБ. Разчитаме на вас“, заяви Цецка Цачева.