Предадоха на съд шофьор на трактор, причинил произшествие с един пострадал

Предстои насрочване на делото за разглеждане

Районна прокуратура – Кнежа внесе в съда обвинителен акт срещу 27-годишен мъж, който при управление на трактор причинил произшествие с един пострадал.

Обвинението срещу Боян Б. е за това, че на 06.09.2016 г., около 17,50 часа, на второкласен път гр. Искър - гр. Плевен, при управление на трактор с прикачено ремарке, собственост на търговско дружество „Флора-2004“ ООД, нарушил разпоредби на закона за движение по пътищата /водачите са длъжни да контролират непрекъснато превозните средства, които управляват, да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението; при извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея и своевременно да подаде ясен сигнал/, като допуснал произшествие и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Алекси С..

Обвиняемият често помагал във фирмата на тъста си. На 06.09.2016 г. бил свободен и решил да окаже помощ. Отишъл в базата на дружеството, взел трактора с прикаченото към него ремарке и потеглил по главния път гр. Искър – гр. Плевен. В това време зад него в същата посока се движел лек автомобил "Грейт Уолл", управляван от пострадалия Алекси С., който наближил движещия се пред него трактор, подал ляв светлинен пътепоказател и предприел маневра изпреварване. В този момент движещия се пред него трактор, без да подаде светлинен или друг пътепоказател, рязко изменил посоката на движение и завил на ляво. Пресякъл хоризонталната пътна маркировка, с цел напускане на пътното платно и навлизане в отбивка за земен път. Алекси С. се опитал да отклони автомобила си на ляво, за да избегне препречващото пътя му превозно средство, но не успял и последвал удар на предната дясна част на лекия автомобил в предната лява гума на трактора. Вследствие на ударът лекия автомобил се завъртял, приплъзнал се по настилката и се спрял в крайпътната канавка, а водачът получил наранявания.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.