Кметът Спартански се срещна със собственици на заведения с летни градини

Да инициират промени в текста на Наредбата за летните градини, предложи той

Среща на кмета на Община Плевен Георг Спартански със собственици на заведения с летни градини се проведе днес в Заседателната зала в сградата на администрацията. Тя беше организирана след вчерашния протест на собствениците против текста на чл. 16, ал. 1 от Наредба №15 на Общински съвет – Плевен за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен, предвиждащ поставянето на леки слънцезащитни устройства в летните градини - чадъри и конзолни сенници.

Собствениците възразиха срещу този тип устройства, като ги определиха като неефективни и опасни и настояха да поставят по-стабилни конструкции. Кметът Спартански им обясни, че според Закона за устройство на територията на общински терени се допуска разполагането само на преместваеми конструкции, което изключва всякакви други, при които се ползват носещи колони, покривни конструкции и т.н. „Нека намерим чрез диалог пресечна точка на вижданията си, както и законосъобразен начин нещата да се променят. Има закони и правила, които важат за всички. Станал съм кмет не за да притискам когото и да е, а с идеята да вкарам ред във всичко. Това, че преди е било разрешено изграждането на всякакъв вид съоръжения в летните градини и са се ползвали като такива и през зимата, не значи, че е било законно”, подчерта г-н Спартански.

Той предложи на собствениците да се обединят около единно мнение и да инициират предложение за изменение в текста на Наредба №15, което да бъде внесено за разглеждане на сесия на Общински съвет - Плевен.