Световен отзвук за победата на ПП ГЕРБ на парламентарните избори

Ню Йорк таймс: БСП не можаха да убедят достатъчно избиратели, че са най-добрата алтернатива и признаха поражението си

Бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата десноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори. Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз, пише в. „Ню Йорк таймс“. Социалистите, които се обявиха за по-тесни връзки с Русия и се зарекоха да блокират удължаване на санкциите на ЕС срещу Кремъл, не можаха да убедят достатъчно избиратели, че са най-добрата алтернатива и признаха поражението си, отбелязва американският вестник.

„Новата победа за бившия премиер Бойко Борисов, ще улесни създаването на правителство, защото той вече имаше коалиция с „Патриотите“ и „Реформаторите“ в предишния парламент“, твърди „Политико“. „Партия ГЕРБ, която все още не е губила парламентарни избори след създаването си преди 10 години, успя да надделее над съживяващата се социалистическа партия. Лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе остра про-Московска и анти-Западна политика, която се оказа недостатъчна, за да победи“, допълва европейската версия на „Политико“.

„Българските гласоподаватели отрязаха партията, която иска повече връзки с Москва“, пише Уолстрийт джърнал. „Резултатите зарадваха тези, които подкрепят поддържането на силна връзка с Европейския съюз“. „Партия, подкрепяна от турския президент Реджеп Таийп Ердоган, ДОСТ не успя да влезе в парламента“, допълва изданието. „Българските социалисти претърпяха загуба на парламентарните избори“, пише Ройтерс.


Бойко Борисов търси съюзници за трети мандат в България. Под това заглавие швейцарското издание „Тан“ коментира изхода от парламентарния вот в България. Изданието отбелязва, че подобни преговори за намиране на съюзник са неизбежни при българската изборна система – пропорционална в един тур. Успехът на изборите е като приятна изненада за Бойко Борисов, за чийто политически лагер седмици наред социолозите вещаеха изравнени резултати със социалистите. Последните, както се очертава, би трябвало най-малкото да удвоят броя на депутатите си, но не успяха да „откраднат“ властта от консерваторите, които доминират българската политическа сцена от 2009 г. Всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България. Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга – натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там, пише онлайн изданието Хаберлер и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция. В такава напрегната обстановка се проведоха на 26 март предсрочните парламентарни избори за новия 240- членен парламент на България според Хаберлер. Съобщава се, че партията ГЕРБ на Бойко Борисов печели изборите.

Политика на пречки и затрудняване – така коментира вестник „Хюриет“ намаляването на броя секциите за избирателите в Турция, от 141 в миналото на 35 сега. „Най-трудният вот на българските турци“ отбелязва в заглавие агенция Доган като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно, с цел да им се попречи да гласуват. „ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците“ е заглавие на агенция Доган, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.

Пресконференция с представителите на Политическа Партия ГЕРБ

Публикувахте от Бойко Борисов в 26 март 2017 г.