Спартански за казуса с училищата: Личното ми огорчение е, че бях сатанизиран

Училищата "В. Левски” и "Н. Й. Вапцаров” няма да се закриват, отговорността е на съветниците от БСП и ГЕРБ

Кметът на Община Плевен Георг Спартански оттегли от дневния ред внесените от администрацията предложения за закриване на две училища в Плевен - ОУ "Васил Левски" и ОУ "Н. Й. Вапцаров". Това стана след декларации от групите общински съветници от ГЕРБ, БСП и "Патриоти за Плевен”, че категорично не са съгласни със закриването. Съветниците изразиха надежди, че новият състав на Народното събрание ще направи постъпки делегираните бюджети като начин на финансиране да отпаднат и че ще могат да се намерят решения на проблемите. Подкрепа на предложението на кмета Спартански за закриване на училищата изказаха от групата "Плевен може – Плевен побеждава”.

След като стана ясно, че болшинството съветници са против точките, кметът Георг Спартански ги оттегли от дневния ред на сесията.

"Ако системата на делегираните бюджети все пак остане, двете училища - ОУ "Васил Левски" и ОУ "Н. Й. Вапцаров" в Плевен, няма да оцелеят заради малкия брой ученици и натрупаните вече задължения. След като обаче и ГЕРБ, и БСП декларират както на местно, така и на национално ниво, че основен приоритет им е образованието, аз ще се съобразя с мнението на болшинството и за да не се създават конфликти, оттеглям предложенията за закриването на двете училища. Личното ми огорчение е, че по този повод бях сатанизиран. Ако обаче в Народното събрание не се предприемат мерки относно делегираните бюджети и системата на образование, отговорността за това ще е на БСП и ГЕРБ", каза в залата кметът Спартански, цитиран от пресцентъра на местната управа.