Мартин Митев: Някои се опита да използва родителите на децата от Малката езикова за политически цели

Това заяви председателят на Общинскиq съвет веднага след гласуване на предложението за разкриване на ново основно училище в Плевен

"През последните месеци някои се опита да използва родителите, чиито деца учат в Професионалната гимназия за преподаване на чужди езици в Плевен и които днес бяха в залата, за своите чисто предизборни политически цели. Категорично искам да заявя, че никога, по никакъв повод в този Общински съвет не е стоял въпроса да не съществува Малката езикова! С решението от днес ние го доказахме - в Плевен ще имаме ново основно училище, което ще носи името на големия наш поет, драматург и преводач Валери Петров. Радвам се, че с това наше решение, за което разчитам и на медиите то да бъде популяризирано, слагаме край на неоснователните притеснения на десетки родители, учители и ученици от Езиковата гимназия. На всички родители поднасям извинение от името на всички, които се опитаха да ги въвлекат в тази много нелицеприятна ситуация през последните няколко месеца!“ Това заяви днес пред журналисти председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев веднага след гласуване на предложението за разкриване на ново основно училище в Плевен.

В новото учебно заведение, съгласно влезлия в сила Закон за предучилищното и училищното образование, се отделят децата от 1 до 7 клас на Професионалната гимназия за преподаване на чужди езици.

"Не е честно спрямо училищното настоятелство и учителския колектив на Малката езикова гимназия, не е честно и спрямо тези 540 деца и техните родители, да бъдат употребени по този  грозен начин и да бъде обвързано бъдещето на едно от най-добрите училища в област Плевен и не само в областта, с евентуално закриване или преструктуриране на други две училища, които за съжаление не могат да си стъпят на краката и да оцелеят с бюджетите, които им се полагат съгласно приетите нормативи“, каза още Мартин Митев. И допълни, че никога не е стоял въпрос за обвързване на разкриването на новото училище и закриването на други две. Двете неща са коренно различни и нямат връзка помежду си, категоричен бе председателят на местния парламент.