Местният парламент със серия от решения за младите хора в общината

Автор и вносител на Стратегията за развитие на младите хора в Плевен /2017-2020г./ е най-младият ни общински съветник Йордан Грижов

Стратегия за развитие на младите хора в Плевен /2017-2020г./, Общински годишен план за младежта и Годишен календар на младежките дейности за 2017 г. прие Общински съвет - Плевен. Основата задача и идея на тези три наши решения е желанието ни да задържим младите в Плевен, заяви на редовната си пресконференция след сесията в Пресклуба на БТА председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той коментира накратко всяко едно от трите приети решения.

"Автор и вносител на Стратегията за развитие на младите хора в Плевен /2017-2020г./ е най-младият ни общински съветник Йордан Грижов. Чест прави на този млад човек, че си е направил труда да изработи тази стратегия. По време на дебата чух опити в залата точката да бъде отложена с мотива, че някои колеги съветници не се били запознали с документа. За съжаление това за пореден път ми показва колко от съветниците ни следят и се интересуват от проектите на нормативните актове, които се разглеждат. Тази стратегия е качена на сайта на Общинския съвет от близо два месеца преди заседанието ни, изработена е след серия от срещи, на една от които аз съм бил домакин. Срещите бяха с представители от горните класове на училищата в Плевен и с преподаватели, с представители на младежки организации. На срещата, на която аз бях домакин, присъства лично и г-жа Милена Дамянова, която е един от авторите на новия Закон за предучилищното и училищното образование. С две думи - темата бе обсъждана доста нашироко и незаинтересоваността на част от колегите съветници по въпроса не може да бъде повод за отлагане на предложението“, коментира Мартин Митев. Той допълни, че за община Плевен е важно да има Стратегия за развитие на младите хора, но също така е важно идеите и предложенията в този документ да бъдат и реализирани. Стратегията е реалистично изпълнима, стига да има желанието за това, коментира председателят на Общинския съвет.

На заседанието си съветниците приеха и Общински годишен план за младежта за 2017 г. Планът е насочен към младите хора от 15 до 29 години, без разлика в техните образователни, социални, имуществени, политически и етнически убеждения. Една от идеите е предоставяне на повече възможности за участие на младите в обществения живот, във вземането на решения за развитието на региона и общината.

Общинският съвет гласува и Годишен календар на младежките дейности за 2017 г. С приемането на годишния общински бюджет гласувахме 10 000 лева за  финансиране на младежки дейности, припомни Мартин Митев. Сред мероприятията, предвидени в Годишния календар, са детска работилница за Великден, Пролетен благотворителен бал за подпомагане на граждани в неравностойно положение, кампания за популяризиране на четенето, доброволчески инициативи за почистване на парк „Кайлъка”, проект „Младежите танцуват“, водна битка, йога на открито и др. „Младите хора са важни, защото те са нашето бъдеще и всички ние трябва да направим така, че те да имат своите възможности за реализация и развитие в родния Плевен“, заяви днес Мартин Митев.