Талантлива плевенчанка е солист на Симфоничния оркестър на Пенсилвания

Кариерата на Бела Христова се развива изключително успешно зад Океана

Презвитерианската църква на Сейнт Алънтаун, Пенсилвания, ще бъде домакин на камерен концерт на Симфоничния оркестър на Пенсилвания. На диригентския подиум ще се качи музикалният директор на състава Алан Бърни, а солист ще бъде младата българска цигуларка Бела Христова, съобщи classicfm.bg. Тя ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол минор, оп.26 от Макс Брух, като в програмата ще прозвучат също така и Серенада за струнни, оп.48 от П.И.Чайковски, и Увертюра "Егмонт" от Бетовен. Концертът ще премине под надслов "Сила и грация".

Кариерата на Бела Христова се развива изключително успешно зад Океана. От началото на новия сезон 32-годишната плевенчанка редува изявите си като солист в симфонични концерти с участията си на камерната сцена. Свирила е с оркестрите на Ноксвил, Джонсън сити, Уинипег и Шарлътсвил и др. На 16 март тя представи съвременна френска музика в Камерното музикално дружество на Линкълн център. През април и май тази година й предстои турне из САЩ с колеги от тази музикална организация. Оказва се, че сезон 2016-2017г. предлага наситен график за Бела Христова, но също и нови предизвикателства. Очаква се скоро музикантката да изпълни концерт, написан за нея от съпруга й Дейвид Лудвиг. Произведението е поръчано от консорциум от осем големи оркестрови състава в САЩ.

Талантливата плевенчанка започва да учи цигулка на 6-годишна възраст, а 6 години по-късно се включва в майсторските класове на Руджеро Ричи в Залцбургския Моцартеум.