"Мастършеф" по здравословно хранене в СУ "Иван Вазов"

Учениците от IV „д” клас с голям интерес коментират, спорят и показват успешни полезни хранителни модели

Много хранителни навици се формират на възраст от 6 до 12 години. Пред децата трябва да се показва поведение на здравословно хранене и редовни физически упражнения, каквито бихме искали детето да има през целия си животУчениците от IV „д” клас на СУ "Иван Вазов" с голям интерес коментират, спорят и показват успешни полезни хранителни модели. Разбира се, семейството има водеща роля по този въпрос, информират от училището.

Госпожа Борисова изобщо не се учуди, когато учениците от класа пожелаха да влязат в ролята на учители и да подготвят и поднесат пред своите съученици учебното съдържание по темата „Здравословно хранене”. Дарина, Христин, Мариян, Катрин, Габриела и Преслава изработиха красиви постери и представиха много обширна и интересна информация по темата. Даяна подкрепи новите знания с презентация и часът се превърна в забавно приключение за всички ученици. Предложени бяха здравословни продукти и рецепти и спонтанно възникна идеята да поканим майката на Виктор, която не веднъж ни изненадва с вкусни специалитети, които всички си хапват с удоволствие. Поканата ни беше приета сърдечно и леля Теменужка представи майсторски урок. С огромно старание подготви за всички малки шишчета с пъдпъдъчи яйца, маслини и чери доматки. След тях поднесе филия от черен хляб с песто от спанак, рукола, листа от цвекло, орехи, пармезан, лимон, био пилешко и други вкусни съставки. Кюфтетата от киноа, коприва, кашкавал, пресен лук и чушка, гарнирани с млечен сос се оказаха много вкусни. А десертът- мъфини без брашно, но с овесени ядки, тахан, сушени плодове, мед, орехи банани, кайсия, боровинка и арония поставиха черешката на здравословния хранителен коктейл, който майката на Виктор като истински „Мастършеф- здравословно хранене” ни поднесе. Всички ученици се включиха в приготвянето на напитката- здравословно смути от банани, мед, сусамов тахан, брашно от рожков и чиа.

"Вкусната храна не само опитахме, но и видяхме етапите на приготвяне, които ни бяха представени в презентация. Запознахме се с нови, непознати и екзотични продукти, научихме за ценните им качества и произход. Забавлявахме се и си хапнахме вкусно, но и научихме много, като се докоснахме до истинска здравословна храна. Вече се замисляме с какво се храним, как избираме и приготвяме продуктите, но не забравяме и важната роля на водата", споделят от  IV „д” клас .