Бабичките в Плевен продължават да хвърлят пари и злато през терасите

Със заповед на министъра на вътрешните работи в ОДМВР – Плевен е създадено звено за противодействие на телефонните измами

Със заповед на министъра на вътрешните работи в ОДМВР – Плевен е създадено звено за противодействие на телефонните измами, информират от пресцентъра на МВР. След прецизна оперативна работа е заловен в момент на получаване на пари 37-годишен от град Павликени. Извършителят е задържан с прокурорска мярка за 72 часа.

На 8 април в Първо РУ- Плевен е получен сигнал от 75-годишна жителка на Плевен. На същата дата около 12:10 часа на домашния си телефон е получила телефонно обаждане от непознат, който се е представил за м-р Петров от криминална полиция. Заявил, че е необходимо да предаде парична сума, с което да съдейства на органите на полицията за установяване и задържане на група телефонни измамници. Плевенчанката е изхвърлила плик с парична сума в размер на 2500 лв. и златни накити през прозореца на апартамента си. Служители на специализираното звено за противодействие на измамите задържат в момент на взимането на плика 37-годишния.

Уведомен е прокурор при РП- Плевен за престъпление по чл. 209, ал.1, във връзка с чл.18, ал.1 от НК. По случая е образувано досъдебно производство. Първоначално извършителят е задържан за срок до 24 часа. Привлечен е и е разпитан в качеството на обвиняем. Продължава работа разследващ полицай.

На 7 април във Второ РУ - Плевен е заведен сигнал от 69-годишна плевенчанка, че на 7 април в периода от 15:00 часа до 18:50 часа на домашния си телефон е получила обаждане от непознат мъж. Той я въвел в заблуждение, представяйки се за служител на МВР и й причинил имотна вреда в размер на около 5000 лв. Непознатият се е представил за полицейски служител, под предлог, че се извършва полицейска операция по залавяне на извършители на престъпление убедил възрастната жена да предаде всичките си налични пари. Потърпевшата изхвърлила през терасата сумата от 600 лв. Изтеглила 4500 лв., каито оставила до контейнер за смет в ж.к."Сторгозия". 

За престъпление по чл.209, ал.1 от НК е уведомен дежурен прокурор в РП-Плевен. Образувано е досъдебно производство и по случая продължава работа разследващ полицай.