Банкови служители в Плевен предотвратиха телефонна измама

Жената искала да изтегли 30 000 евро

На 11 април 68-годишна жена от Ботевград заявила в полицията, че на мобилния й телефон е позвънил непознат, представил се за служител на МВР, който й съобщил, че е следена от група, занимаваща се с източване на лични данни от банки, затова е необходимо да съдейства активно за залавянето им. Мнимият полицай изискал от жената да продиктува всичките са банкови сметки, наличните в тях авоари, както и номерата на мобилните си телефони.

След като предала исканата информация, жената била инструктирана да събере всичките си налични пари и златни накити и да ги изхвърли през балкона, което тя и направила, изхвърляйки сумата от 2300 лева и около 30 грама златни бижута.

Последвало поредно обаждане, вследствие на което пострадалата изтеглила от банков клон в Ботевград сумата от 4000 евро, които пък оставила в кошче за отпадъци.

След още едно обаждане тя потеглила с такси за гр. Плевен, където в банков клон заявила, че иска да изтегли сумата от 30 000 евро. Банковите служители обаче бързо съобразили, че най- вероятно се касае за измама, сигнализирали в полицията и така не позволили изтеглянето на крупната сума и попадането й в ръцете на злосторниците.

По случая в РУ- Ботевград е образувано досъдебно производство.