Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири специални, огнеупорни фенери

Благодатният огън се пренася от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води сега от Старозагорския митрополит Киприян

На Велика събота Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири специални, огнеупорни фенери, съобщи Емил Велинов - директор на дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, цитиран от БТА.
Той отбеляза, че ще се носят четири здрави огнеупорни фенери, за по-голяма сигурност и припомни, че в предишни години единият от фенерите на българската делегация се беше счупил. Тогава делегацията от Полша беше предоставила един фенер на България за пренасянето на Благодатния огън. "Затова сега носим четири специални фенери и ще ги пазим, за да може да донесем Благодатния огън, който да достигне до всички храмове в страната", каза Велинов.
За поредна година Благодатният огън се пренася от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води сега от Старозагорския митрополит Киприян, определен от Светия синод на БПЦ. Емил Велинов също ще е в делегацията, която ще пътува до Израел с правителствения "фалкон".
"Полетът ни е на 15 април в 5.00 часа сутринта, за да може да сме в 8.00 часа на Сионската порта в Йерусалим", посочи Велинов. Той обясни, че се очаква "там към 10.30 часа да започнат да пускат делегациите в черквата, а Благодатният огън се очаква да "слезе" между 14.00-14.30 часа". Ще направим всичко възможно, за да се върнем вечерта по-рано в България, но на Велика събота в Йерусалим има делегации от много държави, дошли да вземат Благодатния огън. Затова придвижването ще е трудно, но искаме да излетим към 17.00 часа от Израел, за да можем да сме към 20.00 часа на летище "София", каза Велинов. Точният час на връщането ни от Йерусалим обаче предварително не може да се каже, добави той. Затова от Светия синод съобщиха още през миналата седмица, че се очаква българската църковно-държавна делегация, оглавена от Старозагорския митрополит Киприян, да пристигне от Йерусалим с Благодатния огън на 15 април между 19.00 и 21.00 часа на правителствения терминал на летище "София".
Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.
Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.
На летище "София" по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30-23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", обясни Емил Велинов.
На 22 март 2017 г. Божи гроб в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим беше открит за посещения след деветмесечна реставрация. Тогава висши духовници от различни християнски църкви присъстваха на церемонията около мраморната гробница, възвърнала първоначалния си цвят и за първи път от десетилетия - без укрепителна метална конструкция. Осъществяването на мащабния проект за реновация започна през май 2016 година. Гръцки специалисти демонтираха и възстановиха гробницата от мрамор, която вследствие на земетресение от десетилетия беше поддържана от метална конструкция. С нея бяха закрепени мраморни блокове, които бяха започнали да се отделят един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи. Мраморните плочи, които можеха да се съхранят, бяха почистени.
Гробницата е под купол в черквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос. Реставрацията позволи да бъдат възстановени оригинални детайли, свързани със сградата. Направен беше и прозорец, през който поклонниците да могат да виждат част от варовиковата стена на гроба. Мраморната плоча, покриваща гроба, беше преместена за три дни при реставрационните работи през октомври миналата година - за първи път от 1810 г., когато е била направена предишната реставрация след пожар.
Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.
Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.
Когато Йерусалим преминавал "през ръцете" на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата черква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената черква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.