Предприемат се строги мерки срещу незаконните превозвачи на пътници на територията на Област Плевен

Представителите на отговорните институции се обединиха около становището, че трябва да се инициират промени в законодателството

На заседание на Комисията, назначена със Заповед на Областния управител на Област Плевен Марио Тодоров, бяха набелязани конкретни мерки за предотвратяване на нерегламентирания превоз на пътници от леки автомобили на територията на всички общини от областта. На работната среща присъстваха областният управител Марио Тодоров, зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков, представители на „Автомобилна администрация“ – „Контролна дейност – ДАИ“, на ОД на МВР – Плевен, на „Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен“, юристи и управители на автобусни фирми.

От страна на автобусните фирми на територията на Област Плевен бяха изложени негативните ефекти от функционирането на незаконни превозвачи на пътници – огромни загуби за държавата от неплатено ДДС, загуби на законните фирми за превози, които допълнително се задълбочават поради скъпите горива, вдигането на минималната работна заплата, плащането на застраховки и осигуровки. Тези фактори принуждават фирмите за привози да затворят някои от своите линии в общините на Област Плевен, като например в Община Белене – линиите в посока Плевен, Левски и Свищов. В случай че не се вземат адекватни мерки, след време това негативно явление ще доведе до унищожаване на обществения транспорт и ликвидиране на този вид обществена услуга.

Представителите на отговорните институции се обединиха около становището, че трябва да се инициират промени в законодателството, като на първо място тази дейност бъде квалифицирана като нарушение, което ще даде право на полицията да съставя актове. За целта, има изготвени списъци с номерата на колите, извършващи този вид незаконен транспорт, които ще бъдат спирани и проверявани.

Областният управител Марио Тодоров увери засегнатите страни, че във всички общини на територията на Област Плевен ще се провеждат регулярни съвместни акции на местната полиция и ДАИ срещу нарушителите. Паралелно с това, ще се предприемат необходимите стъпки чрез депозиране на предложение до Министъра на транспорта за иницииране на законодателни промени в Закона за движение по пътищата и Закона за автомобилните превози.