Шефът на спецпрокуратурата за акцията в Плевен: Някои хора все още си мислят, че сме 92-ра година

Над 70 служители на реда са участвали в операцията

Петима са в ареста за 72 часа след вчерашната акция на Специализираната прокуратура в Плевен. Сред задържаните е и Камен Балбузанов - Куката, който е сочен за водач на организирана престъпна група, занимавала се с рекет. В ареста са също Валентин Георгиев - Жълтия и Ивайло Бировски - Иво Бокса.

Членовете на групата са изнудвали собственици на определени обекти, за да поемат охраната им. Има и принуждавани да прехвърлят земите си. "Няма да позволим да съществуват такива регионални, криминални владения. Aко някои хора не са разбрали, че в момента сме 2017 година, а не 1992-ра, в крайна сметка ще разберат, че държавата е на мястото и си върши работата", коментира шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, обещавайки нарушителите да усетят цялата тежест на закона. 

"Абсолютно всички бяха изненадани от факта, че ги намираме по леглата", каза Ивайло Спиридинов, ГДБОП.

По време на акцията полицаите са иззели и няколко скъпи автомобила, сред които Ламборгини и Рейндж Роувър. Според информацията на разследващите Балбузанов си съединил апартаментите в жилищния блок и така имал четири изхода за бягство, предаде агенция "Пик".

Друга интересна подробност е, че лъскавото Ламборгини, което е иззето, по документи се води на жена, която живее в Германия и е разследвана за пране на пари. От МВР обясниха, че на нейно име се водят десетки автомобили на известни криминални герои, но не пожелаха да дадат повече подробности, тъй като разследването все още в ход.

Ивайло Бировски пък опитал да избяга на полицията с модерен джип Рейндж Роувър. Той първо отнесъл патрулка с над 100 км/ч, а след това поел с лъскавата кола през пресечена местност, като преследването се превърнало в истинско офроуд рали.

Над 70 служители на реда са участвали в акцията. За акцията са използвани основно сили от София, защото задържаните са познавали полицаите в Плевен, а пострадалите много се страхували от групата. Има и свидетели.