Учениците от Езиковата гимназия в подкрепа на знанието

Организирана бе инициатива в помощ на библиотеката при читалище "Огняна -1899 г“ с. Радомирци.

През месец март в Езикова гимназия – Плевен стартира кампания под надслов "Дари книга, подкрепи знанието". Инициативата е организирана в помощ на библиотеката при читалище "Огняна -1899 г“ с. Радомирци. Инициатори на кампанията са ученици от 10 клас - Невен Вутев, Михаела Асенова, Ралица Сотирова - участници в групата по Гражданско образование с ръководител старши учител Силвия Стоянова - преподавател по география и икономика.

Целите на кампанията са да се подпомогне книжния фонд на библиотеката; да се стимулират младите към повече четене; да се надгради броя на посетителите и посещенията на библиотеката. Защо точно с. Радомирци?

Село Радомирци е разположено на територията на община Червен бряг, област Плевен. По брой жители е сред най-големите села в цялата област. Населението в селото бележи постоянен растеж в последните няколко години (противно на тенденцията на национално ниво). По разбираеми причини се увеличава и броят на млади хора в населеното място, респективно расте и нуждата от по-добро обезпечаване на фонда на библиотеката. Общият брой читатели за изминалата 2016г. e над 250, половината от които са на под 14 годишна възраст.

От някогашните две училища, в момента в Радомирци има едно училище, посещавано от деца от три различни населени места. Финансовата подкрепа от общината и Министерството на културата не е голяма.

За три седмици ученици, учители от ПГПЧЕ- Плевен събраха около 500 броя книги. Учениците от 10 кл. създадоха и фейсбук–страница, за да популяризират своята дейност. Тук е поместена информация за общото състояние на библиотеката и насоки как хората, желаещи да помогнат, биха могли да сторят това.

Нека всички граждани, които вече няма да разлистят страниците на някоя своя книга или просто решат да дарят такава да посетят фейсбук-страницата Библиотека „Огняна-1899“- с.Радомирци.