Общинският съвет даде съгласие за проект за обновяване на парк "Гривица"

Мемориален парк „Гривица“ е със статут на национална културна ценност

Общинският съвет на Плевен даде съгласие за кандидатстване на Община Плевен с партньорски проект "Маршрут на паметта - устойчиви трансгранични продукти за Мемориален парк "Гривица“ и крепост Турну Мъгуреле“. Проектът е по Програмата за трансгранично сътрудничества "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014 -2020“.

Управляващият орган на Програмата е публикувал трета покана за набиране на проектни предложения по три приоритетни оси, една от които ос 2 „Зелен регион“. Намерението на Община Плевен е да кандидатства  по нея заедно с румънската Община Турну Мъгуреле, окръг Телеорман, като водещ партньор по проекта ще бъде Плевен.

Мемориален парк "Гривица" е със статут на национална културна ценност. В рамките на проекта се предвижда облагородяване и възстановяване на парка с цел превръщането му в привлекателна туристическа дестинация. Максимално допустимият размер на финансовата помощ по програмата за това е 1 500 000 евро, като кандидатите осигуряват 2% собствен финансов принос към бюджета на проекта, изчислени на базата на извършените разходи от всеки един от партньорите. Предвиденият размер на бюджета за планираните дейности на Община Плевен е до 1 000 000 евро, от които собственият принос в размер на 2% е до 20 000 евро. За осигуряването на тези собствени средства от бюджета е необходимо решение на Общински съвет - Плевен като потвърждение на намеренията на Общината.