Общинският съвет гласува парична гаранция за представяне на исторически експонати от Плевен в Москва

В руската столица Плевен ще представи реликви, свързани с Руско- турската война 1877-78 година

Близо 50 експоната от фонда на Регионалния военно-исторически музей в Плевен ще бъдат представени в изложба в Държавния исторически музей в Москва. Във връзка с предстоящото гостуване на експозицията в руската столица Общински съвет - Плевен гласува разрешение за внасяне на парична гаранция на АТА карнет на Българската търговско - промишлена палата в размер на 30 690 лв., представляващи 30 % от застрахователната стойност на експонатите, които ще участват в изложбата в Москва в периода май - септември 2017 г. При връщане на експонатите гаранционната сума се възстановява в бюджета на Общината, информират от пресцентъра на местния парламент.

„Карнетът АТА представлява международен унифициран митнически гаранционен документ за временен внос, износ и транзитно преминаване на стоки съгласно Международната Конвенция АТА, като опростява и ускорява митническите процедури. Гаранцията е със срок на действие до връщането на експонатите във фондовете на РВИМ - Плевен и преустановяване на действието на АТА карнета след преминаването на българската митница“, обясни във връзка с решението Председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

В руската столица Плевен ще представи реликви, свързани  с Руско- турската война 1877-78 година. Изложбата в Държавния исторически музей в Москва е част от програмата на Община Плевен за отбелязване на 140-ата годишнина от Освобождението на България.