Литературен конкурс "Таланти в действие" се проведе в СУ "Иван Вазов"

Право да представят своите творби получиха учениците от първи до дванадесети клас, разделени в три възрастови групи.

Училище "Иван Вазов" е културното средище, в което винаги кипи неуморна творческа работа. Вазовци за пореден път доказаха своите завидни литературни умения, като взеха участие в конкурса "Таланти в действие", посветен на патронния празник на училището и на Деня на славянската писменост и култура, информират от училището.

Право да представят своите творби получиха учениците от първи до дванадесети клас, разделени в три възрастови групи.  Стихотворения, разкази и есета под наслов: „Обичам те, мило отечество“ и „Българинът и светът“ затрудниха компетентното ни жури в състав: г-жа Галина Димитрова, г-жа Валентина Тишкина и г-жа Мариана Пенчева.

Отличаването на най-добрите творби се състоя на 09.05.2017г. в зала „Европа“, където младите творци получиха грамоти и парични възнаграждения за сладките плодове на своя труд.

Със своите произведения възпитаниците на СУ „Иван Вазов“ успяха да запалят искрата на родолюбието и да събудят чувството за национална гордост и принадлежност у цялата аудитория. Всеки един от участниците напомни чрез своето послание колко красива и величествена е държавата, наречена България, и колко горди трява да се чувстваме, че сме родени именно на тези географски ширини. Вечният български поет и писател Иван Вазов изрича думите:“ И ний сме дали нещо на светът“. Един век по-късно огънят на любовта към Майка България не е успял да угасне.  Напротив. Той продължава да гори в душите на тези будни българи, които милеят за отечеството надалеч от него. „ Любовта приижда на талази и обгръща цялото ми същество. Обичам те, Отечество! Не бих те заменила вече за никоя лъскава страна. Тя е студена и бездушна и не би могла да ме сгрее, както само ти умееш!“ Тази чиста и неподправена любов прозираше в патриотчните слова на петокласничката Кристина Димитрова Станева, която получи престижното първо място за цялостно творчество. На достойното второ място и на двете трети позици се наредиха  шестокласничките Василия Дюлгерова, Кристина Димова и Рая Стоянова, които показаха, че крехката им въраст не може да попречи на едни млади и родолюбиви души да се гордеят със своите корени. Любовта на вазовци към отечеството е голяма, тя им дава криле да творят и да възпяват нейните красоти – това бе причината да бъдат раздадени и поощрителнни награди на Валерия Заркова от 3б, Храсимира Драганова от 6а и Ели Илиева от 10з.

Победител във възрастовата група 8 – 12 клас стана единадесетокласничката Теодора Стайкова със своята „Приказка за дни на Светлина и дни на Мрак“. Нейният литературен усет и безграничен потенциал  спечели безапелационно удивлението на публиката. Представяйки славни и безславни, величествени и трагични моменти от нашето  многовековно минало, Теодора представи България такава, каквато винаги е била: „… малка богиня, която крачеше уверено в Тракийските земи, учеше младо и старо на четмо и писмо, на християнска вяра и не се боеше от никого, защото даже зверовете скланяха глави пред лъвското й сърце..“  Гордостта от своята национална принадлежност изразиха и единадесетокласничките Антония Богданова и Магдалена Минкова, които бяха отличени съответно с престижното второ и трето място.

Скъпи, участници! Благодарим ви, че показахте обичта си към родината по този невероятен начин. Продължавайте да творите и да носите спомена за България, където и да сте. Тя ни е една. И е незаменима.

Виктория Йорданова 11б