Георг Спартански: 24 май е празник не на институциите, а на целия народ

"Имаме законно основание да кажем със самочувствие: Аз съм българин!", каза кметът в словото си

"Моля да ме извините, че пренебрегнах официалния ред и се обърнах първо към тези, които създават бъдещето на българския род – учениците, техните учители, дейците на науката, културата и изкуствата. Днес не е празник на институциите, днес е празник на целокупния български народ", каза в приветствието си по повод днешния празник кметът на Община Плевен Георг Спартански.

"Преди да заемем постовете, които по волята на народа заемаме временно, ние сме били ученици, учили сме се на четмо и писмо от нашите преподаватели. Безсмъртното дело на Светите братя Кирил и Методий отдавна е прекрачило границите на държавата, това е дело, което е предопределило съдбата на стотици милиони славяни в Европа, дело, което е наложило като равностоен признат славянският език заедно с тогавашната триезична догма. България и нейните просветители са дали на славянското племе мощно оръжие, което ни е запазило като народ през мрачните векове на османското робство, когато сме съхранили своята писменост, език и култура, които са се предавали и съхранявали в манастирите чрез хилядите безименни воини на словото, за да ни има нас като нация. Исторически факт е, че руският език, например, възниква на основата на старославянския, който пък е създаден на основата на старобългарския", продължи кметът.

"Има с какво да се гордеем – дали сме на толкова държави и език, и религия, и култура, и азбука, трябва да бъдем горди с делото на Светите братя и на българските апостоли – просветители. На 24 май трябва да се чувстваме истински българи, за да я има България, за да ни има и нас в бъдещето с вяра и увереност, че не сме по-долу от другите европейски народи. Имаме законно основание да кажем със самочувствие: Аз съм българин! Да живее България! Честит празник на всички!”, каза още Спартански, цитиран от пресцентъра на местната управа.