Увеличават капацитета на два от социалните центрове в Плевен

И двете решения бяха приети на днешното заседание на местния парламент без дебати

Да бъде увеличен капацитета на два от социалните центрове в Плевен – „Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания“ и „Център за социална рехабилитация и интеграция за жени и деца, претърпели насилие“, реши Общинският съвет. И двете решения бяха приети на днешното заседание на местния парламент без дебати.

„Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания“, като делегирана от държавата дейност, е разкрит в Плевен през януари 2013 г. със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане на основание решение от 25 октомври 2012 г. на Общинския съвет. От началото на 2016 г. социалната услуга се премести в реновиран сграден фонд, с разширена материална база, с обособени кабинети и зали за индивидуална и групова работа с деца от 3 г. до 18 г. възраст и техните семейства. Към момента, при разкрити 50 места, социални услуги и терапии в Центъра се предоставят на 61 потребители, а в Регистъра на чакащите са записани още 25 деца с увреждания. В тази връзка Общински съвет – Плевен днес подкрепи предложението капацитета на социалната услуга да бъде увеличен от 50 на 65 места, като делегирана от държавата дейност, считано от 1 юли тази година.

Съветниците подкрепиха предложението и за увеличаване капацитета на „Център за социална рехабилитация и интеграция" за жени и деца, претърпели насилие“. Центърът е разкрит като делегирана от държавата дейност през юни 2009 г. със заповед на Изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане на основание Решение от 29.04.2009 г. на Общински съвет - Плевен. След конкурс управлението на социалното звено е възложено на Сдружение „Център Отворена врата". В Центъра се оказва психосоциална подкрепа на жени и деца, претърпели насилие и трафик. Към момента, при разкрити 20 места, в Центъра се обслужват между 35 и 45 потребители, като тенденцията е трайна и възниква нужда от увеличаване капацитета на услугата, се посочва в предложението. В тази връзка Общинският съвет прие местата в Центъра да бъдат увеличени от 20 на 30, считано отново от началото на месец юли тази година. ОбС-Плевен