Ученици и учители от НУ "Христо Ботев” поднесоха цветя пред паметника на патрона (Видео)

Най-малките възпитаници на училището се включиха в честването с кратък рецитал по негови стихове

Най-святото за една нация е нейната памет за достойните синове на отечеството, които отстояха с живота си свободата на България. Днес, 2 юни, отдаваме почит на големия революционер Христо Ботев и героите, дали живота си за святата кауза.

Тази година отбелязваме 141 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. Едва ли поетът-революционер е предполагал, че когато е писал шедьовъра си „Хаджи Димитър”, невероятното му слово „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…” през времето ще увековечи завинаги и неговото име. А 2 юни ще е денят, в който българите ще почитат в мълчание и гордост героите си. И този ден завинаги ще остане като Денят на Ботев.

Днес учениците от НУ „Христо Ботев” и техните учители поднесоха цветя пред паметника на патрона в двора на училището и се преклониха пред подвига на героя с колективно рецитиране на стихотворението „Хаджи Димитър”.

Най-малките възпитаници на училището от 1 в клас показаха, че вече познават и обичат творчеството на поета като се включиха в честването с кратък рецитал по негови стихове.

След едноминутно мълчание в памет на героя, всички ученици, заедно с г-н Цветелин Горанов – директор на училището и своите ръководители се отправиха към бул. „Христо Ботев”, за да поднесат цветя пред паметника на революционера, включвайки се в Общоградския паметен ритуал по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Нека запазим идеалите на Ботев и героите на България и да ги предадем на децата, които трябва да ги знаят и следват, призовават от училището.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"