Красив и енергоефективен – първият саниран жилищен блок в Долна Митрополия е факт (Снимки)

Санирането на блока започна през ноември 2016 година

В резултат на подписан тристранен договор за целево финансиране между Община Долна Митрополия, Българска банка за развитие и Областна администрация Плевен, беше изпълнено санирането на жилищен блок на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 66 в гр. Долна Митрополия и на 18.05.2017 г. е издадено Удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежа. Всички дейности по обновяването на сградата са финансирани по „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“, информират от местната управа.

Санирането на блока започна през ноември 2016 година. Строително-монтажните работи обхванаха и 3-те входа на блока. В обновената сграда живеят над 75 души, чиито апартаменти са обновени със 100% безвъзмездна финансова помощ по Програмата. Положена е изолация на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите; обновени са и общите части на сградата и е подменено осветлението в тях с енергоспестяващо; положена е топлоизолация и хидроизолация на покрива. През април строително-монтажните дейности приключиха, с което 34 домакинства вече се ползват от напълно благоустроения блок.

Изпълнител на строително-монтажните работи, заложени по проекта е „Ванков-Дунев” ООД. Контролът над строителния процес и изготвянето на необходимата документация – от откриването на строителната площадка до въвеждането на обекта в експлоатация бе поверен на „Ведипема” ЕООД.

Освен ползите за хората, с изпълнението на програмата се реши и проблемът с визията на сградата и се подобри обликът на централната част на града.