С народни песни и танци Горна Митрополия застава зад каузата "Локомат за България“

Концертът ще е тази вечер от 19.00 часа в салона на НЧ „Искра 1923“ в селото

С народни песни и танци Горна Митрополия застава зад каузата „Локомат за България". Концертът ще е тази вечер от 19.00 часа в салона на НЧ „Искра 1923“ в селото и ще събере изпълнители от целия регион – от ученици до пенсионери.

Кампанията за закупуване на медицински робот за пациенти с двигателни проблеми е на известната офталмоложка д-р Анелия Хохвартер. Очната лекарка, която е родом от Горна Митрополия, живее и работи във Виена от 26 години, но непрестанно помага на БГ пациентите.

Рамо на каузата дават кмета на селото Атанаска Василева и директора на читалището Галя Димитрова. Инициативата е под патронажа на община Долна Митрополия с кмет Поля Цоновска.

"Ще се радвам, ако моята кауза срещне разбиране и от други представители на местната власт“, коментира д-р Анелия Хохвартер. Известната очна лекарка обяви още, че в класа на нейния малък пациент Мишо от Стара Загора (на когото тя безплатно оперира окото)  са закупили повече от 40 книги от нейния роман "Пътуване"("Eine Reise ins Land der Sonne"). Приходите вече са внесени по сметката за купуване на медицинския робот.

Нуждаещите се от локомат в България са над 20 000 души. Лечението и рехабилитацията с робота се използва при пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им помогне да проходят отново. Повече информация за локомата може да се намери на страницата на кампанията във "Фейсбук".
Организаторите подчертават, че всички дарения с парола "Локомат за България" или "Lokomat in Bulgaria" ще постъпват изцяло за каузата.
 
Дарителска сметка: Анелия Петрова Хохвартер
IBAN:  BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в евро)
IBAN:  BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)
BIC (SWIFT): UNCRBGSF

Постъпилите дарения ще бъдат преведени директно от банката, на фирмата производител, без междинни търговци според договора за покупко-продажба, уточняват още организаторите.