Предстои българо-руска научна конференция по повод 140 години от Плевенската епопея

Мисия

19-06-2017, 14:42

Снимка:

ОбС-Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Руско-турската война и Плевенската епопея в 90 уникални фотоса (Снимки)

Гости от Русия идват в града на Панорамата

В Плевен ще се проведе българо-руска научна конференция на тема "140 години от Плевенската епопея. Мястото и значението на битката за Плевен в Руско-турската Освободителна война".

Значимото мероприятие ще обхване трите щурма за Освобождението на Плевен, самата Плевенска епопея и мястото и ролята й в Освобождението на България при Руско-турската Освободителна война. Това заяви в пресклуба на БТА Румен Петков, който е член на изпълнителния комитет за честването на 140-годишнината. 

Участници в научната дискусия от българска страна ще са академик Константин Косев и проф. д-р Андрей Пантев. Със специално приветствие ще се включи и президентът на България в периода 2002-2012г. Георги Първанов. От руска страна са поканени княз Александър Трубецкой - председател на Сдружение "Памет за императорската гвардия" и голям приятел на Плевен и България, Пьотр Мултатули - доктор на историческите науки и проф. д-р. Дмитрий Володихин – преподавател в Московски държавен университет. Поканен е и руския посланик.

Събитието е планирано за 27 юни, вторник,  от 11 часа в залата на Регионален исторически музей - Плевен.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански, който е председател на Изпълнителния комитет за провеждането на честването на 140-та годишнина от Плевенската епопея като част от Руско-турската Освободителна война, ще произнесе специално слово.

"Ако искаме да имаме усещането за перспектива, ние не може да се делим от усещането си за историзъм. Надяваме се да се получи един хубав празник на свободата", коментира Румен Петков.