Евросредства за единствена по рода си в България система за директно лазерно гравиране в Плевен

Експерти от ОИЦ в Плевен посетиха новосъздаден стопански обект в града, подпомогнат финансово от ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Експерти от Областния информационен център в Плевен посетиха новосъздаден стопански обект в града в рамките на информационния ден по проект „Подобряване на производствения капацитет на Булгед ООД“, който се изпълнява с финансова подкрепа от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Екипът на проекта представи въведената от средата на май в експлоатация специализирана система за директно лазерно гравиране, с помощта на която се произвеждат клишета за печат на опаковки. Инвестицията възлиза на 1 658 393.24 лв, като 995 035.94 лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие. Останалите 663 357.30 лв. са собствено финансиране на фирмата, информират от ОИЦ.

Ръководителят на проекта Галина Цонева подчерта, че благодарение на европейското финансиране разнообразяват продуктовия си асортимент с ръкавни клишета от гума и така отговарят на високите изисквания за непрекъснат печат. Открито е едно работно място за специалист, който да обслужва тритонната машина, монтирана в новия обект в източната индустриална зона на гр. Плевен. Седмица преди приключване на проекта експертите от ОИЦ – Плевен имаха възможност да разгледат на място закупеното оборудване. От особено значение е и минимизирането на екологичния отпечатък от дейността, като полученият отпадък може да бъде оползотворен. В Германия например се използва в пътното строителство.

Изпълнението на дейностите по проекта приключва на 20 юни 2017 г. Вложените европейски средства следва да подпомогнат повишаването на производствения капацитет, повишаването на ефективността и на експортния потенциал на предприятието.

От средата на май в Плевен е въведена в експлоатация специализирана система за директно лазерно гравиране, с помощта на която се произвеждат клишета за печат на опаковки.

Така фирмата разнообразява продуктовия си асортимент с ръкавни клишета от гума. Тази технология отговаря на високите изисквания за непрекъснат печат и гарантира получаването на бездефектен краен продукт без ограничение на медиите, върху които ще се печата.

Системата, включваща още специализиран преносим уред за контрол и модул за симулиране на цветовете върху материалите, на които ще се печата реалният продукт, предлага цялостно решение, като клиентът от самото начало е наясно с резултата, който ще получи.

Според ръководството на фирмата това е първата в България система от този вид. До момента около 30% от печатниците у нас са ползвали тази технология, давайки поръчка в чужбина. Амбицията на мениджмънта е да отговори на нуждите на българските печатници, но и да привлече клиенти от другите балкански държави. Предвиждат се поредица от инициативи, сред които провеждането в Плевен на специализирани семинари за представители на печатниците.