Нанков: Електронните услуги ще са с 30% по-евтини от тези на гише

МРРБ е изготвило безплатна електронна кадастрална карта

Услугите на  Агенцията по геодезия, картография и кадастър /АГКК/, заявени по електронен път са с 30 процента по-евтини от тези, заявени "на гише", каза пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Издаването например на  скица по електронен път ще струва 14 лева, а на хартия - 20 лева, посочи той.

От понеделник, 26 юни, започва обучение на нотариуси, служители на общинските служби по земеделие и на други експерти, които работят по предоставянето на услугите на кадастъра, каза министър Нанков. За част от услугите се изисква електронен подпис, но за повечето - не е необходим, показва справка в сайта на АГКК.

В общините ще отпадне услугата за издаване на удостоверение за наличие или липса на кадастрална карта на  определен имот. Информацията може да се намери безплатно в сайта на Агенция по геодезия, картография и кадастър и тази услуга, предоставяна от общините вече става безсмислена, посочи министърът.

От днес в София на ул. "Сердика" 5 се открива изнесено работно място на Агенцията, съобщи още министърът.

В АГКК обмислят готовите документи да се изплащат на клиентите по куриер вместо да се посещава офис.

Вече е безплатна услугата за нанасяне на промени в кадастралната карта. Тя се ползва най-вече от собственици на апартаменти, открили грешки в картата на своя имот.

В поделението на АГКК в София постъпват около 70 хиляди заявления годишно за най-различни услуги, от тях малко над 6 хиляди са заявени по електронен път. От началото на 2017 година до 1 юни в София са подадени 30 000 заявления за услуги, съобщи Нанков.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"