Темата за развитие на туризма обсъдиха областният управител на Плевен и делегация от Русия

Гостите от Русия споделиха своето вълнение от поредното си посещение в Плевен и региона

Областният управител на Плевен Мирослав Петров прие делегация от Русия, която е в нашия град по повод провеждането на научна конференция, посветена на 140- тата годишнина от освобождението на Плевен. Темата за възможностите за развитие на историческия и поклонническия туризъм обсъдиха с областния управител Мирослав Петров гостите от Русия княз Александър Трубецкой/ председател на Сдружение „Памет за императорската гвардия”/, Пьотр Мултатули, доктор на историческите науки и проф.д-р и.н. Дмитрий Володохин от Московския държавен университет. Те бяха придружени от Румен Петков, Цветан Антов и Януш Донев.

"Плевен е Съдба за стотици хиляди смели войни и техните близки. Кауза на свободата. Символ на силата и храбростта. Начало на освободителния ход на руско- турската война 1877 -1878 година.”, посочи областният управител Мирослав Петров. По думите му в навечерието на 140 години от освобождението на Плевен, паметта за събитията е толкова ярка, толкова силна и жива, че „обезоръжава всеки опит на времето да покрие с праха на забравата героичния подвиг на нашите прадеди”."

Областният управител Мирослав Петров посочи, че на територията на Област Плевен има много исторически ценни паметници и музеи, които пазят паметта за значимите събития от боевете за освобождението на Плевен.

Гостите от Русия споделиха своето вълнение от поредното си посещение в Плевен и региона. Днес те ще посетят Панорама Плевенска епопея, къщата-музей „Главна квартира на руската армия 1877 -1878” в Пордим, Лавров парк в Долни Дъбник и др.