МУ-Плевен представи обучението по специалност "Фармация" на Български фармацевтични дни в Русе

Датите на редовните конкурсни изпити за специалностите «Фармация» и «Медицина» в МУ-Плевен са през м. юли – на 5 и 12 юли

От 23 до 25 юни град Русе бе домакин на единадесетото издание на ежегодния форум Български фармацевтични дни, организиран от Българския Фармацевтичен съюз. За първи път представители на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) – преподаватели, студенти по фармация и служители – взеха участие в изложението на дунавския бряг. Целта на участието бе да се представят най-младия факултет на университета - Факултет „Фармация“ и отличителните особености на обучението по Фармация, което висшето училище в Плевен предлага. 

Представителите на МУ-Плевен – доц. Надя Велева и магистър-фармацевт Делиан Ламбрев, преподаватели във Факултета по фармация, както и Зорница Декова, началник на Студентска канцелария, се радваха на засиления интерес от страна на кандидат-студенти, фармацевтични фирми и на колегите си от фармацевтичните факултети на медицинските университети в страната. Те запознаха всички с конкурентните предимства на обучението по фармация, което МУ-Плевен предлага на своите студенти. Подчертаха фокуса върху натрупването на теоретични знания и предлагането на практическа подготовка, ориентирани към повишаване на качеството на фармацевтичните грижи чрез изграждане на концепция за комплексна извънболнична лекарска и фармацевтична помощ, както и удовлетворяване на дългосрочните нужди на фармацевтичната индустрия чрез изграждане на специалисти по фармацевтично производство, клинични изпитвания, фармацевтичен маркетинг, регистрационни процедури, лекарствена политика и оценка на здравните технологии. Най-интересният елемент от практическото обучение по фармация за аудиторията бе новината за изграждане на собствена мини производствена линия във Факултета по фармация, която обхваща целия технологичен процес в производството на лекарства и има капацитет 10 000 бр./ мин.

Представителите на МУ-Плевен създадоха многобройни контакти с колегите си от Българския фармацевтичен съюз и преподавателите и студентите по фармация във висшите медицински училища в страната.

Датите на редовните конкурсни изпити за специалностите «Фармация» и «Медицина» в МУ-Плевен са през м. юли – на 5 и 12 юли съответно по биология и химия. Тази година висшето училище ще реализира втория прием на студенти по специалност «Фармация», държавна поръчка, а местата са 29, определени с Постановление на Министерски съвет. Годишната такса на обучение е същата като за специалност „Медицина“ – 900 лева. Курсът на обучение по фармация е с продължителност 5 години за придобиване на образователно-квалификационна степен „Магистър“ и професионална квалификация „Магистър-фармацевт“.