Кулинарни емоции с Ути Бъчваров на "Беленска трапеза" край Дунава (Снимки)

Целта на състезанието бе да се приготвят традиционни рибни и други за дунавско-беленския регион ястия

В Белене се проведе състезанието "Беленска трапеза", което е част от второто издание на "Фестивал на река Дунав". Събитието се проведе в парка пред посетителския център на Природен парк "Персина".
В състезанието се включиха следните отбори:

1. отбор „Казан малъ“;
2. отбор на НЧ „Развитие – 1921“, с. Татари;
3. отбор на ДГ „Мечта“, гр. Белене;
4. отбор на НЧ „Възраждане – 1924“, с. Бяла вода;
5. отбор на „Свободен център за свободни хора“;
6. отбор на НЧ „Напредък – 1903“, с. Петокладенци.

Целта на състезанието бе да се приготвят традиционни рибни и други за дунавско-беленския регион ястия, да се възобновят и припомнят забравени кулинарни традиции, информират от местната управа. Приготвянето на храната стана на огън или на газ, на място.

Всички участници в състезанието имаха възможност да покажат уменията си, без предварително да доказват своя опит в готварството. 

Участниците сами осигуряват продукти, съдове и прибори, необходими за приготвянето на ястията, както и газовата бутилка, ако са решили да използват такава.

Гост на състезанието "Беленска трапеза" бе Ути Бъчваров. Той също приготвяше храна – кебап. Ути бе и председател на журито, членове на което бяха Анита Мариянова и председателят на Общински съвет-Белене Бистра Павловска. 

Ястията бяха оценявани на принципа на точкова система от 1 до 10 точки. Следеше се не само за вкусовите качества и за презентационните умения, с които е поднесено ястието, а и за наличието на риба в него.

С първа награда журито удостои ДГ „Мечта“, гр. Белене.  Всички участници получиха грамоти и награди от Община Белене. 

По време на състезанието всички гости можеха да опитат от приготвените ястия на състезателите. А накрая всеки пожелал, похапна от приготвения от Ути Бъчваров кебап.

Организатор на състезанието е Община Белене с подкрепата
на проект LENA – Project: co-funded by the European Union